Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)

Nyttemaksimum

02. november 2011 af klinkez (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej,

Jeg kan virkeligt ikke komme igennem den her opgave. Vi har siddet et par stykker i ca. 3 timer og stadig ikke fundet en løsning.

Bestem forbrugsoptimum for Anders med nyttefunktion:  Ua = 3xy^2

Jeg tror lagrande metoden er den hurtigste, men hver gang har vi fået et ret mærkeligt resultat.

Hvordan kommer jeg videre med den?


Brugbart svar (2)

Svar #1
02. november 2011 af Walras

Ua=3xy2

Hvis I kan Lagrange, ved I, at optimumsbetingelsen er, at den numeriske værdi af MRS er lig de relative priser. Vi udregner derfor MRS, idet

|MRS|=3y2/(6yx)=y/(2x), så

optimumsbetingelsen bliver

|MRS|=p1/p2 => y/(2x)=p1/p<=> 2x=p2/p1y <=> x=p2/p1y?/2.

Indsæt nu dette i budgetbetingelsen, der har formen p1x+p2y=m, så

p1(p2/p1y?/2)+p2y=m <=> p2y/2+p2y=m <=> y/2+y=m/p2 <=> 3/2y=m/p2 <=> y=2/3*m/p2,

som kan indsættes i udtrykket for x, så

x=p2/p1(2/3*m/p2)/2 <=> x=m/(3p1),

hvormed vi er færdige.


Brugbart svar (2)

Svar #2
02. november 2011 af Walras

Jeg ved sørme ikke, hvordan ? fik forvildet sig ind i beregningerne, men det kan selvfølgelig blot ignoreres.


Brugbart svar (2)

Svar #3
02. november 2011 af Walras

Jeg vil i øvrigt gerne lige vise den nemmeste måde at regne den på.

Når I har nyttefunktionen

Ua=3xy2

kan I tage en positiv, monoton transformation, idet

Ua/3≡μa=xy2,

hvor I kan se, at der er tale om en Cobb-Douglas funktion. Tag nu en ny positiv, monoton transformation, så

μa1/3≡ψa=x1/3y2/3.

Benyt nu, at eksponenterne, når de summer til 1, svarer til forbrugerens indkomstandele, når nyttefunktionen er en Cobb-Douglas funktion, da har I nemligt, at

x=1/3*m/p1

og 

y=2/3*m/p2,

som jo lige netop svarer til det, jeg udregnede i #1.

Et godt råd er altid at være SMART. :-)


Skriv et svar til: Nyttemaksimum

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.