Matematik

Please hjælp!

03. november 2011 af Fridd (Slettet) - Niveau: B-niveau

Om et andengradspolynomium kender vi rødderne 5 og 9 og punktet (7,4)

Opskriv en forskrift for polynomiet?

Håber meget at der er en der har lyst til at hjælpe.


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Et 2.-gradspolynomium med rødderne r1 og r2 kan faktorisereres på formen

f(x) = a·(x - r1)·(x - r2)

Indsæt røddernes værdier og benyt det sidste punkt til at bestemme koefficienten a.

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. november 2011 af mette48 (Slettet)

y=a(x-r1)(x-r2)   hvor r1 og r2 er rødderne

indsæt rødderne og punktets koordinater. Beregn a i den fremkomne ligning

 


Svar #3
03. november 2011 af Fridd (Slettet)

Det har jeg gjort og får a til at være -16, kan det passe?
Og hvordan sætter jeg det efterfølgende ind i forskriften (som jeg går udfra er f(x)=ax^2+bx+c)


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det passer nu ikke med a = -16 .

Man har

f(x) = a·(x - 5)·(x - 9)

og indsætter man punktet (7 , 4) , får man

4 = a·(7-5)·(7-9) = -4a , hvoraf ses

a = -1 .

Polynomiet er da

f(x) = -(x-5)·(x-9) ,

som du så kan gange ud selv, så du kan aflæse b og c .


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. november 2011 af SuneChr

Det er rigtigt, at den generelle 2.gr. ligning har formen, du har skrevet i # 3.

Men hvorfor gå over åen efter vand, når ligningen så smukt er faktoriseret?

Regn efter endnu en gang, og se, om a = - 1 ?


Svar #6
03. november 2011 af Fridd (Slettet)

Aflæse? Kan b og c ikke regnes ud?


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Jo, ved at udregne produktet -(x-5)(x-9) og så aflæse koefficienterne.

Eller man kan benytte Vieta's formler for 2.-gradspolynomier direkte

b = -a·(r1 + r2)  og c = a·r1·r2


Skriv et svar til: Please hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.