Matematik

Reduktion

01. september 2003 af SP anonym (Slettet)
Altså, jeg skal "opdele dette i faktorer og forkorte"... Men hvordan skal jeg gøre?

Sådan,

27ab^2 - 18a^2b
---------------------
10ab^2 - 15^2b

=

3*3*3*a*b*b - 2*3*3*a*a*b
------------------------------------
2*5*a*b*b - 3*5*a*a*b

=

9 - 6
---------
10 - 5b

=

3
---------
10 - 5b

?

Sådan,

27ab^2 - 18a^2b
---------------------
10ab^2 - 15^2b

=

3ab(9b-6a)
-------------
5ab(2b-3a)

=

3ab(9b-2a)
-------------
5ab(2b-a)

... ?

Eller, hvordan skal jeg reducere? Skal jeg sætte noget uden for en parantes? Jeg var syg da det blev gennemgået, og kan ikke finde noget i lærerbogen... Håber der er nogen som gider hjælpe :-) Altså, er der en som pædagogisk gider gennemgå den opgave, så jeg kan få lavet de resterende selv? På forhånd tak...

Svar #1
01. september 2003 af SP anonym (Slettet)

Den sidste metode ser nogenlunde fornuftig ud. Du sætter simpelthen "udenfor parentes" i både tæller og nævner, og så fjerner evt. fælles faktorer.

Svar #2
01. september 2003 af SP anonym (Slettet)

Men hvordan kommer jeg så vídere? Hvad er "metoden", til at lære at tænke kombinatorisk????

Svar #3
02. september 2003 af SP anonym (Slettet)

Uha!! Prøv lige at kigge nærmere på reglerne om reduktion...


(27ab^2-18a^2b) / (10ab^2 - 15a^2b)

=

9ab(3b-2a)/(5ab(2b-3a))

=

9(3b-2a)/(5(2b-3a))


Dette kan ikke forkortes mere!

Svar #4
02. september 2003 af SP anonym (Slettet)

Så,

8a-12ab / 14a^2-21a^2b

=

2a(4)-3ab(4) / 2a(7a)-3ab(7a)

=

4-4 / 7a-7a

=

0

?

Svar #5
02. september 2003 af SP anonym (Slettet)

Og at,

4a^2-4ab / 8ab-8b^2

=

4a(a)-4b(a) / 4a(2b)-4b(b)

=

a-a / 2b-b

=

0/b

=

0

Eller gør jeg noget helt forkert?

Svar #6
02. september 2003 af SP anonym (Slettet)

Og er du sikker på,

at 9(3b-2a)/(5(2b-3a)) er en fuldkommen uforkortelig brøk? Hvis du ganger ud, kan du så ikke yderligere forkorte med 3?

Svar #7
02. september 2003 af SP anonym (Slettet)

Det er til i morgen forresten - jeg ville blive meget taknemmelig hvis der var nogen som gad hjælpe : )

Skriv et svar til: Reduktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.