Kemi

Jernindholdet i ståluld

08. november 2011 af mathbj (Slettet) - Niveau: C-niveau

Håber nogen kan svare mig på følgende:

 

Opgaven lyder: Lav et reaktionsskema for begge reaktioner.

Det handler om titrering af 2 M H2SO4 (Fe er også i blandingen efter at ståuld er blevet opløst deri) med 0,0200 M KMnO4. Vi lavede det samme forsøg to gange, heraf at vi skal lave to reaktionsskemaer (tror jeg nok). I kolben var der 25 mL 2 M H2SO4 (med Fe), og der blev tildryppet 14,2 mL og 14,3 mL 0,0200 M KMnO4.

Jeg er lidt i tvivl om dette er nok information til at få hjælp? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. november 2011 af mathon

 

            Det samme forsøg udtrykkes naturligvis med samme reaktionsskema begge gange.

                    +2            +7                   +3           +2
                    Fe2+   +   MnO4-    --->   Fe3+   +   Mn2+          som du færdigafstemmer som grundlag for titerberegningen


Svar #2
08. november 2011 af mathbj (Slettet)

Tak for det 


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. november 2011 af mathon

 

         ...i øvrigt mangler du at oplyse massen af stålulden


Svar #4
08. november 2011 af mathbj (Slettet)

Sådan her: FeSO4+H2SO4+KMnO4>>>Fe2(SO4)3+K2SO4+MnSO+H20?

Eller er jeg ikke med på hvordan det skal laves ...


Svar #5
08. november 2011 af mathbj (Slettet)

Massen af stålulden oplyste jeg i det andet vindue til 1 gram


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. november 2011 af mathon

  

               ...du skal afstemme ovenstående redoxproces for at kunne bestemme
                  ækvivalentforholdet mellem
                                                                  Fe2+   og      MnO4-


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. november 2011 af mathon

for at du kan komme videre
anføres

                                                        5 Fe2+   +   MnO4-    +   8 H+   --->  5 Fe3+   +   Mn2+   +  4 H2O

dvs i
          stofmængdeforholdet
                                                               Fe2+ :  KMnO4  =  5 : 1

 


Svar #8
09. november 2011 af mathbj (Slettet)

Okay, men til følgende spg.: Nu kender vi stofmængden af Fe (idet vi dog skal huske at gange resultatet med 10, da vi kun analyserede 25,0 mL af det samlede volumen på 250 mL),
beregn massen af Fe og udregn derefter ståluldens jernindhold i masse-%.

Betyder det så at jeg ganger mol KMnO4 = 0,104 n med 5 = 0,52 n, og da der er tale om 250 mL ganges med 10 = 5,2 n, men så får jeg et alt for stort antal gram Fe: 5,2 n * 55,8457 M = 290,398 gram i 1 gram ståluld?? Kan du se fejlen ud fra ovenstående? 

 

 

 


Brugbart svar (2)

Svar #9
09. november 2011 af mathon

redoxtitrering

                        i 25 mL:
                                       n(Fe2+) = 5·n(MnO4-) = 5·(0,01425 L) · (0,0200 mol/L) = 0,00141425 mol

                        i 250 mL:
                                       n(Fe2+) = 10 · (0,00141425 mol) = 0,0141425 mol

massen af 0,0141425 mol Fe2+:
                                                               m = (0,0141425 mol) · (55,847 g/mol)  = 0,79582 g

der forefindes 0,79582 g Fe (de to elektroner har minimal masse) i 1 g ståluld

masseprocent
                               pmasse = ((0,79582 g) / (1 g)) · 100 ≈ 79,6


                  


Skriv et svar til: Jernindholdet i ståluld

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.