Matematik
Haster please hjælp
Hej!
Jeg er gået i stå med en opgave. Jeg kan virkelig ikke komme videre.
Hvordan beviser man volumen formlen af en kugleskive vha integrale regning omkring x-aksen.
Meget dårligt formuleret med hvis du klikker på vedhæftede fil kan du let se hvor jeg er gået i stå. Please hjælp..
Svar #1
10. november 2011 af mette48 (Slettet)
funktionen for en cirkelbue kan skrives som y =√r2-x2 hvor r ≥ x ≥ 0
en cirkelskiv har rumfanget π r2*h
i kugleskivens rumfang V er radius r = y og højden h = dx
V =π √(r2-x2)2 dx
Svar #2
10. november 2011 af 8745 (Slettet)
det har jeg jo også gjort.. Hvordan kommer jeg videre..
og nej det er ikke en cirkelskive men en kugleskive. det er en forkert formel du har skrevet. den korrekte er i dokumentet..
Svar #3
10. november 2011 af mette48 (Slettet)
Det forstår jeg ikke!
Hvis det er det du har gjort, hvorfor mener du så at jeg har brugt en forkert formel?
--------------------------------
du skriver:
y2=r2-x2
y=±r2 -x2 dette er ikke rigtigt, du mangler √ kvadratroden
----------------------------------------------------
Hvor kommer a og b fra?
---------------------------------
Du skal ikke dreje stykket om y-aksen men om x-aksen, hvorved du får en tynd rund skive
derefter skal du finde summen af skiverne ved at integrere.
en kugleskive er en meget tynd cirkelskive, hvorfor man kan betragte højden og yderkanyen som paralelle.
Svar #4
10. november 2011 af Andersen11 (Slettet)
#2
Der er tale om at dreje funktionen
f(x) = √(r2 - x2) , x1 ≤ x ≤ x2
omkring x-aksen, ikke omkring y-aksen. Rumfanget af omdrejningslegemet er da
Vx = π·x1∫x2 (f(x))2 dx
= π·x1∫x2 (r2 - x2) dx
= π·[xr2 - x3/3]x2x1
= (π/3)·(3x2r2 - x23 -3x1r2 + x13)
Her er x1 og x2 integrationsgrænser på x-aksen. Det er dog mere bekvemt at indføre radierne r1 og r2 i de cirkulære snit i kuglen. Så er
r12 = r2 - x12 og r22 = r2 -x22 , så
Vx = (π/3)·(x2 - x1)·(3r2 -x22 - x1x2 - x12)
= (π/6)·(x2 - x1)·(3(r2-x22) + x22 +3(r2-x12) + x12 -x1x2)
= (π/6)·h·(3r12 + 3r22 + h2) ,
hvor h = x2 - x1 .
Svar #5
10. november 2011 af 8745 (Slettet)
Ja kvadratroden mangler.. Fejl..
A og B er svarende til integrationsgrænserne på kugleskiven. Og ikke cirkelskiven. Se opå det 3. dimenstionelt..
Ja så lad os sige vi drejer det omkring x-aksen, (selve formlen er også V for x-aksen i dokumentet).
Hvis du kigger dokumentet igennem en gang til vil du forstå bedre tror jeg. Du kan ikke bare tage cirkelskrivens rumfang π r2*h nor det er noget helt andet. Se dokumentet der står den rigtige rumfang for en kugleskrive, jeg har det fra den store danske. Pointen er at jeg skal nå frem til rumfangs formlen vha integrale regning.. Jeg ved ikke hvordan jeg ellers skal forkalare det.
Svar #6
10. november 2011 af mette48 (Slettet)
dV =π √(r2-x2)2 dx = π(r2-x2)dx
V=π0∫rr2-x2dx = π0[rr2x -x3/3+c]= π[r3-r3/3+c-(0-0+c)] = π*2/3r3
dette er rumfanget af den halvdel af kuglen, der ligger til højre for y-aksen
for at få rumfanget af hele kuglen skal det ganges med 2
Vkugle = 2*π*2/3r3 =π*4/3 * r3
Svar #7
10. november 2011 af Andersen11 (Slettet)
#5
Det hele er gennemgået i #4.
Bemærk i øvrigt, at det hedder integralregning, ikke integraleregning og heller ikke integrale regning.
Svar #8
10. november 2011 af mette48 (Slettet)
Øv Andersen :)
Hvorfor bliver du altid ferdig før jeg får skrevet det ;)
Det må være alderen!
Svar #9
10. november 2011 af 8745 (Slettet)
jamen andersen 11 det bliver jo ikke V= 1/6·h·(3?r_1?^2+3?r_2?^2+h^2) som beskrevet i dokumentet :S
Svar #11
10. november 2011 af 8745 (Slettet)
det er ikke min formel det er den store dansked formel
http://www.denstoredanske.dk/It,_teknik_og_naturvidenskab/Matematik_og_statistik/Element%C3%A6r_rumgeometri_og_projektionstegning/kugle
Svar #12
10. november 2011 af Andersen11 (Slettet)
#11
Og hvis du gør dig den ulejlighed rent faktisk at læse formlen i det link, vil du se, at den stemmer overens med min formel til mindste detalje. Genlæs nu #10.
Svar #13
10. november 2011 af 8745 (Slettet)
helt ærlig er jeg blind? hvorfor kan jeg ikke se phi i den store danskes website?
okey prøv og se her om det er det samme vi snakker om?
Svar #14
10. november 2011 af Andersen11 (Slettet)
#13
Der er heller ikke tale om et phi (φ), men om et pi (π) . Den korrekte formel står angivet i #4.
Og, ja, det er det afsnit, som du har kopieret i den vehæftede fil. Der står jo en faktor π mellem (1/6) og h .
Artiklens formel siger
V = 1/6πh(3r12 + 3r22 + h2)
Svar #15
10. november 2011 af 8745 (Slettet)
du er ALLE TIDERS Andersen11 tusinde tak!
men en ting jeg er for blank til at forstå. Dit resultat er det det samme som det danskes resultat? det er bare skrevet på en aderledes måde.. men det er det samme eller skal der regnes videre på dit svar #4
Svar #17
10. november 2011 af 8745 (Slettet)
okey ligeee det sdiste ting gider du skrive et par sætninger ind i mellem dine beregninger så jeg kan forstå dem helt præcis. Skal op til terminsprøven næste uge og kn risikiere at komme op i det her.
Svar #18
10. november 2011 af Andersen11 (Slettet)
#17
Det største spring er nok dette
Vx = (π/3)·(3x2r2 - x23 -3x1r2 + x13)
= (π/3)·( 3(x2 - x1)·r2 + x13 - x23 )
= (π/3)·( 3(x2 - x1)·r2 + (x1 - x2)(x12 + x1x2 + x22) )
= (π/3)·(x2 - x1)·( 3r2 - x12 - x1x2 - x22 )
= (π/6)·h·( 6r2 -2x12 - 2x1x2 - 2x22 )
= (π/6)·h·( 3r2 -3x12 + 3r2 - 3x22 + x12 + x22 - 2x1x2 )
= (π/6)·h·( 3r12 + 3r22 + (x1 - x2)2 )
= (π/6)·h·( 3r12 + 3r22 + h2 )
Skriv et svar til: Haster please hjælp
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
