Matematik

laks

11. november 2011 af uiouio (Slettet)

I tabellen ses sammenhørende værdier af længde og vægt for en laks.


Laksens længde (cm) 50 60 70 80 90 100 105
Laksens vægt (kg) 1,29 2,19 3,47 5,11 7,45 10,36 12,05
 

I en model antages det, at laksens vægt kan beskrives ved en funktion af typen
V =b⋅ La ,


hvor V er laksens vægt (målt i kg), og L er laksens længde (målt i cm).
 

a) Benyt tabellens data til at bestemme tallene a og b.

Kan det passe, at a= 0,194 og b = 1,041x


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Du mener sikkert V = b · La . Fortag regression med en potensfunktion. Jeg finder helt andre koefficienter.


Svar #2
11. november 2011 af uiouio (Slettet)

jeg lavede for ekspon :)

9,54 = a

b = x0,3016

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Skriv det i et forståeligt sprog og lad være med at smide 10-eksponenterne væk, og lade være med at bytte om på a og b.


Svar #4
11. november 2011 af uiouio (Slettet)

er ikke med


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Sagt på en anden måde: dine koefficienter er ikke korrekte.


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. november 2011 af Krabasken (Slettet)

#0

Der er ganske rigtigt en exp.funktion, og dine koefficienter 0,194 og 1,041 er også korrekte.


Du har bare sjusket med betegnelserne, idet forskriften skulle have heddet y = b * a^x, hvor x er længden L,

og y = vægten V.

Og så er det b, der er 0,194 og a, der er 1,041 ;-)


Svar #7
12. november 2011 af uiouio (Slettet)

så står der, at jeg skal:

Benyt modellen til at bestemme vægten af en laks, der er 87 cm lang. Bestem længden
af en laks, der vejer 2,56 kg.

min forskrift:

0,194*1,041x


Brugbart svar (0)

Svar #8
12. november 2011 af Krabasken (Slettet)

Nej - forskriften er y = b * a^x,

dvs. y = 0,194 * 1,041^x, hvor y er vægten og x er længden.

Når du er færdig med at bytte rundt på størrelserne ;-) kan du indsætte

1)  87 i stedet for x og

2)  2,56 istedet for y

Og løse hver af ligningerne hhv. for y og for x

 


Svar #9
12. november 2011 af uiouio (Slettet)

solve(2,56 = 0,194*1,041^x,x) --> x = 64,21, som er længden af laksen

men hvordan bestemmer jeg vægten af laksen?


Brugbart svar (0)

Svar #10
12. november 2011 af Krabasken (Slettet)

Samme måde, -

87 indsættes i st. f. x, og du finder y

Det har jeg forresten skrevet lige oven over ;-)

Giv dig tid - ikke sjuske !


Svar #11
12. november 2011 af uiouio (Slettet)

skal det give 6,4?


Brugbart svar (0)

Svar #12
12. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6, #8

Ifølge opgaven er forskriften

V = b · La

Dette er en potensfunktion, ikke en eksponentialfunktion, derfor bemærkningerne i #3 og #5. Overvejelserne i #6 - #10 er derfor ikke relevante for denne opgave,


Brugbart svar (0)

Svar #13
12. november 2011 af Krabasken (Slettet)

# 12

Hvis man kender opgaven, og ved, hvilke bogstaver, der fejlagtigt er byttet ud med hvilke bogstaver, er det selvfølgelig nemmere at rette bytte-fejlene.

Men eksp.-regressionen gav et - for naturens pudseløjerligheder - rimeligt R^2 på 0,9872 , så jeg lod mig ikke afskrække af det.

Måske ville et lidt mere uddybende #3 og #5 have sandsynliggjort, at opgaven var bekendt . . .

 


Brugbart svar (0)

Svar #14
12. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#13

Jeg har benyttet opgavens formulering i #0 , hvor jeg gik ud fra, at der blot manglede en eksponentiering, så modellen er skrevet som en potensfunktion. Der er ikke noget, der byttet om i opgavens formulering. Det er trådstarter selv, der fortolkede det som en eksponentiel model, hvilket erkendtes i #2.

Koefficienterne i #2 er talmæssigt (ciffermæssigt) de korrekte koefficienter for potensmodellen; men koefficienternes 10-eksponenter er ignoreret, og der er byttet om på a og b. De koefficienter, jeg finder for potensmodellen er

b = 9,542·10-6 ,    a = 3,0158

 


Brugbart svar (0)

Svar #15
12. november 2011 af Krabasken (Slettet)

- Hvilket også giver et smukt R^2 på 0,9995 - så der er næppe nogen tvivl om at potens regr. er korrekt trods de forvirrende data, vi fik.

Der burde have stået:

 I en model antages det, at laksens vægt kan beskrives ved en funktion af typen
y = b * x^a,
hvor y er laksens vægt (målt i kg), og a er laksens længde (målt i cm).

Indsæt derefter dine værdier og løs de nye ligninger -


Brugbart svar (0)

Svar #16
12. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#15

Det havde klart gjort opgaven mere gennemskuelig. Men folk skal jo også være i stand til at benytte en model, selv om de variable ikke lige kaldes x og y .


Brugbart svar (0)

Svar #17
06. maj 2012 af læsefreak (Slettet)

Hvad er så det korrekte? altså er det en potens- eller en eksponentielregression man skal bruge? :))

på forhånd tak! 


Brugbart svar (0)

Svar #18
06. maj 2012 af Krabasken (Slettet)

# 18

En potens funktion giver R^2 = 0,9995 - så det må være det rigtige.

Dvs. at forskriften skulle have heddet

V = b * La

;-)


Brugbart svar (0)

Svar #19
06. maj 2012 af læsefreak (Slettet)

okay :) hele opgaven lyder sådan:

I tabellen ses sammenhørende værdier af længde og vægt for en laks.

.........................

I en model antages det, at laksens vægt kan beskrives ved en funktion af typen

V= b* L^a

hvor V er laksens vægt (målt i kg ) og L er laksens længde (målt i cm ).


a) Benyt tabellens data til at bestemme tallene   og  .
b) Benyt modellen til at bestemme vægten af en laks, der er 87  lang. Bestem længden af en laks, der vejer 2.56  .
c) Benyt modellen til at bestemme hvor mange procent laksens vægt øges med, når laksens længde øges med 25%?
Kilde: www.skj-lf.dk/artikler/lakslaenvaegt.htm

kan du hjælpe mig med at regne opg. c) ud? :) 

 


Brugbart svar (1)

Svar #20
06. maj 2012 af Krabasken (Slettet)

c)     V = b * L^a

2)  V2 = b * (L*1,25)^a = b * L^a * 1,29^a....Divider 2) med 1)

V2 / V1 = 1,25^a

Forøgelse i %:

(V2 / V1 - 1) * 100 = (1,25^a - 1) * 100...........Regn ud

---------------------------------------------------------------------------------

ELLER FORMLEN:

y2 / y1 = (x2 / x1)^a = 1,25^a

 

(= 1,25^3,0158118 = 1,9600

Forøgelse = (1,96 - 1) * 100% = 96%)
 


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.