Matematik

Hjælp til "følger"

19. november 2011 af Cichlid (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har været igang med at læse om følger.

Jeg læste dette om følger på http://da.wikipedia.org/wiki/Konvergent_følge

Hvad menes med n≥N, når N er alle naturlige tal?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. november 2011 af peter lind

 Der står at du kan finde et naturlig tal N så hvis n > N vil uligheden gælde ligegyldig hvad n ellers er.


Svar #2
19. november 2011 af Cichlid (Slettet)

Kunne du evt. give et eksempel? Jeg forstår det nemlig ikke


Brugbart svar (1)

Svar #3
19. november 2011 af SuneChr

   # 0           ∀ε > 0 ∃ N∈ N ∀n∈ N       n ≥ N  ⇒  |an - a| < ε

                    Det er væsentligt at adskille  N og N .

        Sammenlign med kontinuitetsdefinitionen og for grænseværdi i øvrigt.


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. november 2011 af peter lind

Lad talfølgen være an = 1/n. Der gælder an -> 0 for n -> ∞. Du vælger et eller andet ε > 0 Sæt N = 1/ε. Hvis n > N gælder der an = 1/n < 1/N = ε


Svar #5
19. november 2011 af Cichlid (Slettet)

#3

Tror ikke jeg fatter hvad forskellen er ? 


Svar #6
19. november 2011 af Cichlid (Slettet)

N = 1/ε

an = 1/n

1/n<1N = 1/n < 1/(1/1/ε) = 1/n= ε

Så hvis n>N så bliver a= ε ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. november 2011 af peter lind

nej så bliver an < ε

Det ser meget mærkeligt ud det du skriver i 3 linje


Svar #8
19. november 2011 af Cichlid (Slettet)

Hvis N=1/ε er 1/N så = ε ?

Men nu tror jeg, at jeg er ved at miste tråden :-)


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. november 2011 af peter lind

1 linje Det er korrekt. Se ellers #4


Svar #10
19. november 2011 af Cichlid (Slettet)

Men jeg tror ikke helt jeg forstår det. 

n kan være alle tal, ikke? 1,2,3,4,5.. osv?

Jeg finder et naturligt tal N , og hvad gør det? Det gør at n ≥ N  ⇒  |an - a| < ε

Men hvor "propper" jeg dette N ind?


Brugbart svar (0)

Svar #11
19. november 2011 af peter lind

Der hvor du har "proppet" den ind i linje 3 i#10


Svar #12
19. november 2011 af Cichlid (Slettet)

Ja men N= 1/ε ??


Brugbart svar (0)

Svar #13
19. november 2011 af peter lind

Du har givet en talfølge an = 1/n og skal vise at du til et vilkårligt ε kan finde et N så n > N => |an-0| < ε. Der er vist at hvis du vælger N ≥ 1/ε er dette opfyldt.


Svar #14
19. november 2011 af Cichlid (Slettet)

Og her er N bare et tilfædigt tal? Og mener du ikke |an-a| ?


Brugbart svar (0)

Svar #15
19. november 2011 af peter lind

Nej N skal vælges efter hvad ε er. Det er ε der er et vilkårligt lille tal.  I dette eksempel er a= 0


Brugbart svar (0)

Svar #16
19. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#14

N er ikke et tilfældigt tal. Det afhænger af det forelagte ε . I Peter Linds eksempel er grænseværdien a = 0 .


Svar #17
19. november 2011 af Cichlid (Slettet)

Nåå -aha ja grænseværdien for 1/n for n --> uendelig er 0. 

Men - hvis man sagde at epsilon f.eks var 1/200 - hvordan kunne man da beregne N. Ville dette bare være 1/200≥N


Brugbart svar (0)

Svar #18
19. november 2011 af peter lind

Nej så skulle man vælge N til at være 200 eller mere. Hvis n > 200 vil der gælde at 1/n < 1/200


Svar #19
19. november 2011 af Cichlid (Slettet)

aha, så N er altså det man deler 1 med? Så hvis N= 200

så er tallet 1/200 ?

I dit eksempel, hvis epsilon er 1/200, så skal tallet ved blot være mindre end det, hvis |an-0| < ε ?


Brugbart svar (0)

Svar #20
19. november 2011 af peter lind

Det er omvendt. Du vælger ε vilkårligt. I dit eksempel er dette valgt til 1/200. Du skal så finde et N som passer til ε. I eksemplet betyder det at N > 200


Forrige 1 2 3 4 Næste

Der er 63 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.