Matematik

Brøker

20. november 2011 af Thomas1997 (Slettet)

Er i gang med at tage denne test inde på Emu http://www.emu.dk/elever7-10/fag/mat/quiz/broeker.html

Det er det sidste spøgsmål, som er problemet. De skriver, at 6 / 1/3 er 18, men får det til to. For man skal da enten gange nævneren med det hele tal eller dividere tælleren med det hele tal. Hvis jeg gange nævneren med tallet, får jeg 1/18 og ikke 18. Hvis jeg dividere tælleren med det hele tal, får jeg 6/3 altså 2.

Derfor har jeg to spørgsmål:

- Hvordan kan de få det til 18?

- Hvordan ved jeg, at jeg skal gange med nævneren eller dividere med tælleren? For man får to vidt forskellige resultater.


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. november 2011 af nielsenHTX

a / (b/c) = a*c /b

her

6 / (1/3) = 6*3 / 1 =18


Svar #2
20. november 2011 af Thomas1997 (Slettet)

Så det de skriver i min matematik bog er forkert? Det giver bare ikke mening for der er mange eksempler jeg har regnet ud, hvor jeg bare har divideret tallet med tælleren, men det gør du ikke?

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. november 2011 af mette48 (Slettet)

Lidt praktisk tænkning

Du har 6 lagkager og slaæ skære den ud, så du får stykker, der hver er 1/3 lagkane, Hvor mange stykker kan du få?

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. november 2011 af mette48 (Slettet)

Og så den matematiske

6 / (1/3)  =                   forlænger med 3

6*3 / 3*(1/3) =

18 / (3/3) =

18 / 1 = 18


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. november 2011 af nielsenHTX

a / (b/c) = a*c /b gælder 100%

hvis der stod

(a/b) /c = a/b*c og det er sikkert sådan det har stået i de andre opgaver.


Svar #6
20. november 2011 af Thomas1997 (Slettet)

Okay tror jeg har den nu. Det er fordi, at de eksempel der er givet i min bog står brøken foran det hele tal, altså 1/3 / 3 og ikke 6 / 1/3

Men nogen der kan forklare mig hvornår jeg skal dividere med tælleren eller gange med nævneren?

Feks: 3/8 : 3 = 1/8. Her divdere jeg med tælleren, men hvornår ved jeg så, at jeg så skal gange med nævneren? Det kunne jo ligeså godt have været 3/24, eller vent; det er jo også en 1/8?

8/9 : 4=2/9. 

 

4*9=36=8/36, som også er 2/9. Det giver jo så sammeresultat....?

EDIT: Hvad er i øvrigt forskellen på de to metoder, som er blevet vist af Mette og nielsen?


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Den generelle regel er, at man dividerer med en brøk ved at gange med den omvendte brøk .

Dividerer man med 3 , som er 3/1 , så ganger man med den omvendte brøk 1/3 .

Dividerer man med 1/3 , så ganger man med den omvendte brøk 3/1 = 3 .


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. november 2011 af nielsenHTX

# 6 vi gør det samme mette er bare lidt mere pædagogisk:P


Svar #9
20. november 2011 af Thomas1997 (Slettet)

#7

I min bog står der, at man enten ganger tallet med nævneren eller dividere tallet med tælleren. Men på næste side står der også at man kan gange med den omvendte.(eller bruge nielsen og mettes metode.)

Som jeg forstår det nu, så:

Hvis brøken står først, så ganger jeg enten nævneren med tallet eller dividerer tælleren med tallet.

Hvis tallet står først, ganger jeg med den omvendte eller bruges nielsen eller mettes metode.

Er det rigtigt forstået?


Brugbart svar (0)

Svar #10
20. november 2011 af mette48 (Slettet)

Hvis du er i tvivl, kan du altid dividere i tælleren.

Vider det sig at være upraktisk fordi det ikke går op, forlænger du brøken så divisionen går op

5/4 :3 =

5:3 /4   det går ikke så jeg forlænger med 3

3*5:3 /3*4         og så dividerer jeg 15 (3*5) med 3, det giver 5

5/3*4 = 5/12

 


Svar #11
20. november 2011 af Thomas1997 (Slettet)

Det kan jeg godt se. Så det jeg skrev i #9 er rigtigt forstået?

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #12
20. november 2011 af mette48 (Slettet)

Ja


Svar #13
20. november 2011 af Thomas1997 (Slettet)

Jamen så siger jeg tak for hjælpen til jer alle tre.


Skriv et svar til: Brøker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.