Matematik

Funktion og differentiering

21. november 2011 af Solvejens (Slettet) - Niveau: B-niveau

En funktion er bestemt ved:       f(x) = 1/4 * x2 + ln(x),       x > 0

 

a) Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet (4, f (4)).

b) Bestem koordinatsættet til hvert af de punkter på grafen for f, hvor tangenthældningen er 1,5.

 

Jeg skal differentiere funktionen. Hvilke omformningsregler skal jeg bruge?


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. november 2011 af mathon

 

                   f '(x) = (1/2)x + (1/x)

                   f '(4) = (1/2)·4 + (1/4) = 2 + (1/4) = (9/4)

                 


Svar #2
21. november 2011 af Solvejens (Slettet)

Jeg forstår ikke dit spørgsmål...?

Er jeg ikke nødt til at differentiere for at kunne finde tangenthældningen?


Svar #3
21. november 2011 af Solvejens (Slettet)

Tangentligningen: y = ax + b


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. november 2011 af PeterValberg

Ligningen for tangenten til grafen for f(x) i punktet (x0,f(x0)) kan bestemmes således:

y = f'(x0)·(x - x0) + f(x0)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #5
21. november 2011 af Solvejens (Slettet)

Jeg er stadigvæk på bar bund i denne opgave. Skal jeg ikke gøre noget ved det ln(x) i formlen?


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. november 2011 af Walras

#5 Jo, du er nødt til at differentiere. Hvad er det så, du ikke forstår ved #1? - Mathon differentierer netop funktionen og finder differentialkvotienten i x=4, som du skal. Find derefter f(4) og indsæt i din formel i #3 (husk, at f'(4) er hældningen på tangenten og således det samme som a..). Du kan dog også vælge at bruge formlen i #4. 

Husk, at

(ln(x))'=1/x


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. november 2011 af mathon

 

     Tangentligningen:
                                            y = (9/4)x + b
               gennem (4;4+ln(4))

                                            4+ln(4) = (9/4)·4 + b

                                            4+ln(4) = 9 + b

                                            b = ln(4) - 5

                       y = (9/4)x + (ln(4) - 5)

                                            


Svar #8
21. november 2011 af Solvejens (Slettet)

Jeg forstår ikke, hvor ln(x) bliver af? Hvilken formel bruges der da?


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. november 2011 af Walras

Hvis f(x)=ln(x), da f'(x)=1/x. Det er ikke en formel, du skal bare huske det. Beviser er for svært til gym.


Skriv et svar til: Funktion og differentiering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.