Matematik

Grafer matematik

24. november 2011 af Blaugrana1 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej sidder med mine mat. lektier og stød på en opgave som jeg ikke forstår. :(

Opgaven lyder:

Hvis man kaster en kugle lodret op i luften, vil tyngdekraften tvinge den nedad igen efter et stykke tid. Hvis starthastigheden er 50 m/ sek., kan kuglens højde beskrives som følgende funktion: f(x)=50x-5x^2, hvor x er tiden i sekunder (starthøjde= 0 m.)

 

 

a  Tegn grafen 

b hvor længe er kuglen om at nå jorden igen?

c  Hvor højt når kuglen 

 

Jeg er desværre helt blank, kender godt til det med f(x)= ax+b men når formlen hedder f(x)=50x-5x^2. Hvad menes der med de 5x^2 ?!?!?


Svar #1
24. november 2011 af Blaugrana1 (Slettet)

På forhånd tak :)

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Forskriften er f(x) = 50x -5x2 ;  x2 betyder x·x , så -5x2 = -5·x·x .


Svar #3
24. november 2011 af Blaugrana1 (Slettet)

Tak :) men ved godt hvad i anden er, måske var det mig der formulerede forkert ;)

Jeg forstår ikke hvorfor der er en ubekendt ved 5x^2???????

 

Ved 50x er det jo fordi at den har en hældningskoefficient på 50 pr. X du rykker til siden


Svar #4
24. november 2011 af Blaugrana1 (Slettet)

Vil det sige at at ligningen er:

 

f(x)=50x-5x^2

F(x)=50x-25x

f(x)=25x

?


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Forskriften er f(x) = 50x - 5x2 . Man skal bestemme tiden x, som kuglen bruger for at nå jorden igen. Da f(x) = 0 ved jordoverfladen, skal man derfor løse ligningen f(x) = 0 , dvs.

50x - 5x2 = 0 ,

som løses bekvemt ved brug af nulreglen.

Benyt, at grafen er en parabel, der vender grenene nedad, så den største højde opnås ved toppunktets x-koordinat. Toppunktets x-koordinat ligger midt mellem de to rødder.


Svar #6
30. november 2011 af Blaugrana1 (Slettet)

Tak :)


Skriv et svar til: Grafer matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.