Matematik

induktion

30. november 2011 af smisch

 13+23 + 33 + ... n3 = 1/4n2(n+1)2

Hej^^ hvordan skal den ovenstående  ligning vises ved induktionsformlerne?? Har virkelig brug for hjælp!!


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Vis først, at formlen gælder for n = 1 .

Antag dernæst, at formlen gælder for et helt tal n. Vis, så, at formlen gælder for n+1 , dvs. vis, at

(1/4)n2(n+1)2 + (n+1)3 = (1/4)(n+1)2(n+2)2


Svar #2
30. november 2011 af smisch

skal det stadig være opløftet til 3, når jeg skal vise, at formlen gælder for n=1?


Brugbart svar (1)

Svar #3
30. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja. For n = 1 skal man vise, at

13 = (1/4)·12·(1+1)2


Svar #4
30. november 2011 af smisch

skal det første så være:

1+2+3+.....+(2n-1)=n2  ?


Brugbart svar (1)

Svar #5
30. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej. For n = 1 siger formlen, som skrevet i #3, at

13 = (1/4)·12·(1+1)2 ,

og det er jo trivielt at eftervise.

Man antager så, at formlen gælder for et n, dvs man antager, at

13+23 + 33 + ... n3 = (1/4)n2(n+1)2

og skal så vise, at formlen gælder for n+1, dvs. man skal vise, at

13+23 + 33 + ... n3 + (n+1)3 = (1/4)(n+1)2(n+2)2 ,

og ved at benytte udtrykket for n, svarer det så til at vise, at

(1/4)n2(n+1)2 + (n+1)3 = (1/4)(n+1)2(n+2)2 ,

hvilket gøres enkelt ved at sætte (n+1)2 uden for en parentes på venstre side.

 


Svar #6
30. november 2011 af smisch

okay, mange tak^^


Svar #7
30. november 2011 af smisch

Bliver facitet så:

n2(n+1)3=(n+2)2


Brugbart svar (1)

Svar #8
30. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Facit? Man skal vise, at (1/4)n2(n+1)2 + (n+1)3 kan skrives som (1/4)(n+1)2(n+2)2 .

Man har

(1/4)n2(n+1)2 + (n+1)3 = (1/4)·(n+1)2·(n2 + 4(n+1))

                                          = (1/4)·(n+1)2·(n2 + 4n +4)

                                          = (1/4)·(n+1)2·(n+2)2


Svar #9
30. november 2011 af smisch

jeg har en bog, hvor der står således:

1/6n(n+1)(2n+1)+(n+1)2=1/6(n+1)(n+2)(2n+3)

Vi kan gange med 6 og dividere med n+1 på begge sider, så vi skal vise, at

n(2n+1) +6(n+1) = (n+2)(2n+3)

At dette er sandt ses ved at reducere begge sider.


Det vil altså sige, at jeg skrev noget forkert. Det skal være:

n2+4(n+1)3=(n+2)2  eller er det helt forkert??
 


Brugbart svar (0)

Svar #10
11. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Genlæs #8.

I samme åndedræt skal man i din opgave vise, at

(1/4)n2(n+1)2 + (n+1)3 = (1/4)(n+1)2(n+2)2 ,

hvilket kan vises ved at reducere begge sider, eller ved som i #8 at reducere venstresiden til højresiden.


Svar #11
11. december 2011 af smisch

Tak^^ ved godt det er forkert, men har fundet ud af det. Kan ikke skrive det rigtige herinde, da jeg skal bruge det i min SRP opgave


Skriv et svar til: induktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.