Fysik

Udbredelse af lys, fysik C

02. december 2011 af teenii (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej derude,

Jeg har lidt brug for hjælp, da jeg skal lave en mundtlig fremlæggelse for klassen,

Opgaven lyder således:

En mundtlig præsentation af emnet udbredelse af lys.
Den dialogen i klassen vil tage udgangspunkt i dels din præsentation og dels i en ønsket omtale af
lysets brydning ved overgang mellem stoffer fx luft til glas, vand til luft osv.
Endvidere ønskes en omtale af eksperimenter med refleksion og brydning.

Eksperiementerne med refleksion og brydning tror jeg jeg har forstået, men nye ideer tages med kys hånd.

Er der nogen som vil hjælpe mig med at forklare udbredelsen af lys ?

Jeg har læst om lysets brydning ved overgangen mellem luft til glas og vand til lyft, og det forstår jeg nogenlunde, men hvis der er nogen som er søde og forklare mig det sådan så det er idiot sikret.

Jeg vile blive taknemmlig, jeg er nemlig bange for at dumme mig til oplægget foran min klasse og lærer, har en stor angst for at stå og tale for en hel forsamling.

Mvh.


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. december 2011 af mathon

 

              du skal kende brydningsloven

                                           sin(i) / sin(b) = n = λ1 / λ=  v1 / v2

dvs
         vide hvad
                              indfaldsvinkel i
                              brydningsvinkel b
                              brydningsindeks n
                              bølgelængde λ
                              udbredeseshastighed v
                                                                                   er

og kunne regne frem og tilbage

lys er udbredelse af - på hinanden vinkelrette - elektromagnetiske felter, så kaldte EM-felter


Svar #2
02. december 2011 af teenii (Slettet)

Hmm.. Jeg har læst brydningsloven, og har fundet det i min bog, tror jeg vil læse om det et par gange igen, og har nogle regneeksempler, men det der driller mig er hvordan skal jeg forklare udbredelsen af lys ? Jeg skal holde et oplæg, men ved ikke hvordan jeg skal starte det, og slutte det.

Og mange tak for dit hurtige svar.


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. december 2011 af mathon

Ikke blot reflekteres og brydes lys ligesom bølger; det udviser også interferens. 
Refleksion og brydning kan forklares ud fra en simpel partikelmodel, men interferens er en egenskab, som kun bølger besidder.

Dette eksemplificerer modeldualismen for lys


Svar #4
02. december 2011 af teenii (Slettet)

Hmm.. Okay, du hintede mig lidt videre i en go retning. vil prøve og se om jeg kan lave en go dispostion.

Mange tak for din hjælp.


Svar #5
02. december 2011 af teenii (Slettet)

Hej igen,

Er det ok, hvis jeg siger dette om lysets udbredelse:

- Lys kan betragtes ud fra to komplementære opfattelser, nemlig som elektromagnetiske bølger eller som partikler (fotoner). Om man vælger den ene eller den opfattelse afhænger af hvad man ønsker at undersøge. Ønsker man at undersøge lysets udbredelse anvender man bølgemodellen og ønsker man at undersøge lysets energiforhold er partikelmodellen anvendelig. Jo kortere bølgelængde lyset har, jo mere dominerer partikelegenskaberne og vice versa. Synligt lys befinder sig i et bølgelængdeområde, hvor det er forholdsvist nemt at påvise begge sider af lysets natur.

- Bølgemodellen beskriver ganske udmærket, hvorledes lys opfører sig. Vi kan forklare lysets brydning og refleksion, og vi kan forklare de mange interferensfænomener ved hjælp af bølgemodellen. Det viser sig imidlertid, at lys i nogle situationer viser egenskaber, som bølgemodellen ikke kan forklare. Eksperimenter viser, at lyset forekommer i energiklumper, såkaldte energikvanter.

tørrelsen E af energikvanterne afhænger på følgende måde af lysets frekvens f

E = h \ f

hvor h er en naturkonstant, som vi kalder Planck-konstanten. Den har størrelsen

h = 6,63 *10^-34 j*s

Vi siger, at lysets energi er kvantiseret.

Eksistensen af energikvanter betyder, at vi undertiden må opfatte lyset som bestående af partikler. Vi kalder disse lyspartikler fotoner.


Skriv et svar til: Udbredelse af lys, fysik C

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.