Matematik

Gnidningskraft

06. december 2011 af thomaasskoov (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej Alle sammen!

Jeg har fået stillet en opgave der lyder som følger:


Billedet viser en masse m fastgjort til en fjeder med fjederkonstanten k. Opstil og løs differentialligningen for dette system med gnidning.

 

Jeg har fundet frem til de forskellige krafter der virker på systemet:

Tyngdekraften=mg

Fjederkraften=-yx

Gnidningskraften=(my)*Fn, hvor Fn er normalkraften, Fn=-(mg)

Så vil jeg jo sætte en ligning op, for når fjederen er i bevægelse (y0 er begyndelsespunktet, som er 0)

F=mg-k(y+y0)-(my)*-(mg)

Det kan omskrives til følgende, da mg-kx0=0

F=-ky-(my)*-(mg)

Nu kan vi tage newtons 2. lov ind, som siger F=ma

ma=-ky-(my)*-(mg)

Da vi ved at a=y'' kan vi indsætte det:

m*y''=ky-(my)*-(mg)

 

Nu kan jeg så ikke komme videre - men hvis det i steder for gnidningskraften havde været luftmodstanden som er lige med qv, kunne vi ha sagt y'=v, og derved ha vores "førsteordens led" i denne andenordens differentialligning..

 

Håber der er nogen der kan hjælpe mig videre :-)

 

Vedhæftet fil: Bilag 1 ....jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. december 2011 af LuckyFoul (Slettet)

Prøv fysik forummet..


Skriv et svar til: Gnidningskraft

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.