Matematik

Matrier egenværdier

06. december 2011 af TheEdge4 - Niveau: Universitet/Videregående

Hejsa.

Jeg skal til eksamen her om en 3 uger. Jeg er igang med at kigge på følgende opgaver:

http://imageshack.us/f/545/nytbillede3.png/

Er det sådan i kan hjælpe mig lidt på vej med dem? Det er især spørgsmål 2 og 3 jeg er meget i tvivl om.

Mvh Mads


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. december 2011 af wut123 (Slettet)

Det karakteristiske polynomium for matricen A er KA(λ) = det( A - λE), hvor E er enhedsmatricen. I dit tilfælde fås

KA(λ) = (4 - λ)2(3 - λ) - (3 - λ) = (5 - λ)(-3 + λ)2

Egenværdierne er rødderne i det karakteristiske polynomium.

Egenvektoren v hørende til egenværdien λ findes ved at løse ligningssystemet

(A - λE)v = 0


Svar #2
06. december 2011 af TheEdge4

Hejsa.

Mange tak for svaret, men jeg kan ikke rigtig se hvordan du er kommet frem til resultatet?

 

mvh


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. december 2011 af wut123 (Slettet)

Træk først λ fra i A's diagonalelementer og beregn derefter determinanten - så har du det karakteristiske polynomium


Svar #4
06. december 2011 af TheEdge4

Jeg vil nu mene at det karakteristiske polymium hedder:

-λ^3 - 4λ^2 - 5λ + 2


Brugbart svar (1)

Svar #5
06. december 2011 af wut123 (Slettet)

Du må have lavet en regnefejl. Du ved jo fra din opgave at 3 er en løsning til karakterligningen, hvilket ikke er tilfældet for -λ3 - 4λ2 - 5λ + 2


Svar #6
06. december 2011 af TheEdge4

Det er vel ikke sådan at du har tid til at lave mellemregningerne?

Selvom dit er rigtigt:

KA(λ) = (4 - λ)2(3 - λ) - (3 - λ) = (5 - λ)(-3 + λ)2

Så forstår jeg ikke hvordan det skulle komme til at give noget med:

P(λ) = (3 - λ) (λ^2 - 8λ + tal)

Mvh Mads


Brugbart svar (1)

Svar #7
06. december 2011 af wut123 (Slettet)

Du kan beregne determinanten af en 3x3 matrix rimelig let, fordi der er så mange nuller i din matrix.

Se evt. den vedhæftede fil.

Du skulle så gerne få 

KA(λ) = (4 - λ)2(3 - λ) - (3 - λ)  = (3 - λ) (λ2 - 8λ + 15)

Vedhæftet fil:Determinant.png

Svar #8
06. december 2011 af TheEdge4

Hejsa igen.

 

mange gange tak for hjælpen, og at du bruger din tid på det. Jeg kigger lige på det, og så vender jeg lige tilbage,

mvh


Svar #9
06. december 2011 af TheEdge4

Hej igen.

Når jeg har prøvet at regne det ud på din måde, får jeg følgende i vedhæftet dokument.

Jeg forstår bare ikke, taster du ikke alle dine ting ind på en lommeregner? Jeg tastede egentligt bare tingene ind på lommeregneren, og brugte x istedet for λ

jeg håber du/i stadigvæk har tid til at hjælpe mig?

 

mvh Mads

Vedhæftet fil:IMAG1766.jpg

Svar #10
06. december 2011 af TheEdge4

Billedet blev vist lidt stort. Der er et link til billede istedet for:

 

http://imageshack.us/photo/my-images/17/imag1766p.jpg/


Svar #11
06. december 2011 af TheEdge4

Når jeg normalt plejer at regne med matricer gør jeg på følgende måde, men det giver bare heller ikke rigtig mening ift det rigtige resultat.

http://imageshack.us/photo/my-images/846/imag1768.jpg/

 

Mvh Mads


Brugbart svar (1)

Svar #12
06. december 2011 af wut123 (Slettet)

Du glemmer nogle parenteser. 

Der skal stå

(λ - 4)(3 - λ)(λ - 4) - (3 - λ) = (λ - 4)2(3 - λ) - (3 - λ)

Sæt nu (3 - λ) udenfor parentes

 (3 - λ)·((λ - 4)2 - 1) = (3 - λ) (λ2 - 8λ +15)


Svar #13
07. december 2011 af TheEdge4

Hejsa igen.

ah ha, jeg kan begynde at se dit system nu. De tal du bruger er:

http://imageshack.us/photo/my-images/854/imag1769.jpg/

set ud fra den form, som jeg regner plejer at regne determinanten ud på. Dit resultat er jo rigtigt, men er ikke helt med på det alligevel. Jeg prøver lige at kigge på en anden opgave med andre tal, og ser om jeg får fat i det der. Jeg skriver lige her igen, håber du stadigvæk kan hjælpe mig helt færdig :-)

 

Tusind tak for hjælpen indtil videre ihvertfald.

Mvh Mads


Svar #14
07. december 2011 af TheEdge4

Hvis man fx tog denne Matrice:

http://imageshack.us/photo/my-images/14/imag1770.jpg/

 

ser resultatet rigtigt ud her?


Brugbart svar (1)

Svar #15
07. december 2011 af wut123 (Slettet)

Så får jeg:

((-λ)(-λ)(4 - λ)) + (0·(-5)·0) + (2·1·1) - (2 ·(-λ) ·0) - (0·1·(4-λ)) - ((-λ)·(-5)·1)

= ((-λ)(-λ)(4 - λ)) + (2·1·1) -  ((-λ)·(-5)·1)

= 4λ2 - λ3 + 2 - 5λ


Svar #16
07. december 2011 af TheEdge4

ah ha på den måde :-)

 

Jamen nu er jeg med på det. Det er simpelthen mine parenteser jeg fucker op i.

mange gange tak for hjælpen :-)

mvh Mads


Skriv et svar til: Matrier egenværdier

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.