Matematik

Vektorfunktioner

07. december 2011 af Amandakjel (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle! Jeg ved godt hvordan man beregner denne opgave men ved ikke helt hvordan jeg skal taste det ind.

spørgsmålet lyder at jeg skal bestemme koordinaterne til de punkter på kurven hvor der er vandret hastighedsvektor.

vektorfunktionen er givet : r (t) = x(t)
                                                          y(t)
x(t) = 0,5 * t + 2 * cos(2*t)
y(t) = 2 * sin (2 *t)

Jeg har differentieret den oprindelige vektorfunktion så jeg får hastighedsvektoren.

v(t) = x'(t)
         y'(t)

x'(t) = 0,5 -4 * sin(2*t)
y'(t) = 4 * cos (2 *t)

For at finde den vandrette hastighedsvektor skal jeg vel sætte y ' (t) = 0 og finde t-værdierne...

Men jeg ved ikke helt hvordan jeg skal gøre her...


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. december 2011 af dikkelmikkel (Slettet)

Ja det lyder da meget rimeligt,

Hvornår er fx x'(t) = 0  <=>  0.5 = 4*sin(2*t) <=> 0.125 = sin(2*t)   <=> t = 0.06

Så forstår jeg det som, at du skal indsætte i x(t),

x(0.06) = 0.5*0.06+2*cos(2*0.06) = 2.02

Så har du i hvert fald et koordinatsæt til x, prøv selv med y


Brugbart svar (1)

Svar #2
07. december 2011 af dikkelmikkel (Slettet)

Hov

Forresten så kan det godt være du skal løse 2 lign. med 2 ubekendte  altså

y '(t ) = 0

og x ' (t) = 0

Og så finde t, for derefter at sætte tilbage med den givne tid, det er vel r(t) det handler om.


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. december 2011 af nielsenHTX

ved en vandret tangent vil y koordinattet være nul altså skal du løse

y '(t ) = 0 


Svar #4
07. december 2011 af Amandakjel (Slettet)

ja præcis...

Der er bare flere løsninger, dvs. jeg skal vælge intervallet eller noget som går fra 0 til 2pi

Hvordan kan jeg få alle løsninger det forstår jeg ikke :(

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
07. december 2011 af nielsenHTX

#4

HTX så bruger i sikkert mathcad og du har vel en ide om ca hvad t skal være...

så kan du bare løse den numerisk i mathcad.


Svar #6
07. december 2011 af Amandakjel (Slettet)

ja vi bruger mathcad, hvordan skal jeg taste den ind der?

Bruger den ikke særlig meget :(


Brugbart svar (1)

Svar #7
07. december 2011 af nielsenHTX

se fil for opsætning ( er fra en gammel opgave og har ikke nogen med denne her at gøre)

det mathcad gør er at den leder efter den løsning som er tættet på din gætværdi.

Vedhæftet fil:gætværdi.docx

Svar #8
07. december 2011 af Amandakjel (Slettet)

det er bare mærkeligt jeg burde også kunne gøre det fra min lommeregner ti-nspire ...

jeg får nemlig et resultat hvor der også står når med n1 eller noget ved ikke hvad det er ...


Brugbart svar (1)

Svar #9
07. december 2011 af dikkelmikkel (Slettet)

Hvad med at udnytte at i x'(t): 0.5 - 4sin(2*t ) = 0 <=> 1/8 = sin(2*t) hvornår er sin(2*t) så 1/8

2*t = Arcsin(1/8) <=> t = Arcsin(1/8)/2

Så har du løst den selv og du ved at sin er 2Pi periodisk, derfor vil der være vandret hastighedsvektor langs x for ethvert

t = Arcsin(1/8)/2 + Pi

Men kun pi, da den også er vandret i minimumssteder.


Svar #10
07. december 2011 af Amandakjel (Slettet)

hvordan kan jeg finde flere løsninger på ti-nspire..

 

når jeg skriver y' (t) = 0

så får jeg dette resultat ..... t= ((2*n1-1)*pi)/ 2


Brugbart svar (1)

Svar #11
07. december 2011 af nielsenHTX

# 8 din lommer regner vil altid finde en løsningen i intervallet [0 2Pi]

4 * cos (2 *t) =0 har løsningen (1/4) pi, men cos er periodisk med perioden pi altså er

t+k hvor k tilhører N alle sammen løsninger.

 


Svar #12
07. december 2011 af Amandakjel (Slettet)

er der ikke en måde jeg evt. kan få alle løsningerne ud enten på lommeregneren eller i mathcad???

Jeg har også prøvet at regne med et eksempel fra bogen.

 

den siger -cos (t) = 0. Bogen siger der er tre løsninger indenfor intervallet 0 til 10...

Hvordan kan jeg tjekke dette, så jeg får samme resultat som eksemplet i bogen?


Brugbart svar (1)

Svar #13
07. december 2011 af nielsenHTX

#12

-cos(t)=0  t=1/2 pi

som sagt har den perioden pi så

t=1/2 pi +k Pi hvor k tilhører N

altså

t1=1/2 pi

t2=3/2 pi

t3=5/2 pi


Svar #14
07. december 2011 af Amandakjel (Slettet)

jeg forstår det ikke helt sorry :(

Når jeg taster -cos(t) = 0 på lommeregneren får jeg t = pi (n1-0,5)


Brugbart svar (1)

Svar #15
07. december 2011 af nielsenHTX

# 14 den skriver faktisk det samme jeg jeg gjorde

n tilhører N

altså

t1=pi*(1-0,5) =1/2 pi        for n=1

t2=pi(2-0,5)=3/2 pi          for n=2

t3=pi*(3-0,5)=5/2 pi        for n=3


Skriv et svar til: Vektorfunktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.