Matematik

Potensfunktion ?????

07. december 2011 af DaDam (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg forstår virkelig ikke denne opgave! Håber nogen kan give mig et ledetråd ... (-:

Opgaven lyder så ledes:

For ethvert tal a er en potensfunktion f givet ved f(x) = xa,   a>0

1) Bestem a, når det oplyses, at f(2) = 5*f(x)

 

På forhånd tak ! :)


Brugbart svar (2)

Svar #1
07. december 2011 af PeterValberg

Er du sikker på den opgaveformulering ?

Det virker "mærkeligt" at f(2) = 5·f(x) idet f(x) "dækker over" funktionsværdien af en vilkårlig x-værdi i funktionens definitionsmængde (blandt andet 2),
5·f(x) = f(2) beskriver faktisk det tilfælde at fem gange funktionsværdien af en vilkårlig x-værdi er lig med funktionsværdien af 2, hvilket egentligt betyder at 5 gange funktionsværdien af 2 er lig med funktionsværdien af 2

det kan vist ikke lade sig gøre.....

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
07. december 2011 af DaDam (Slettet)

Nu hvor du siger det, ... så nej :/ ups. 

Opgaven lyder således:

For ethvert tal a er potensfunktion f givet ved : f(x) = xa,    x > 0

1) Bestem a, når det oplyses, at f(2x) = 5 * f(x)

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. december 2011 af PeterValberg

For en potensfunktion kan a bestemmes som:

a = (ln(y2/y1))/(ln(x2/x1))

for dette specifikke tilfælde betyder det:

a = (ln(5f(x)/f(2x))/(ln(2x/x))
a = (ln(5xa/((2x)a))/ln(x)
a = (ln(5xa) - ln((2x)a))/ln(x)
a = (ln(5)+a·ln(x) - ln(2) - a·ln(x))/ln(x)
a = ln(5) - ln(2)
a = ln(5/2)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
07. december 2011 af DaDam (Slettet)

Mange tak for hælpen! :D

 


Skriv et svar til: Potensfunktion ?????

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.