Matematik

Finde tangent til stamfunktion

08. december 2011 af CSLKR (Slettet) - Niveau: B-niveau

En funktion f er bestemt ved

f(x) = 2x - 3

Med F betegnes en stamfunktion til f.

a) Bestem F, når det oplyses, at linjen med ligningen y = x + 5 er tangent til grafen for F.

 

Jeg er kommet frem til at ligningen 2x - 3 skal integreres:

Her får jeg: x2 - 3x + k

Og så er det faktisk allerede her jeg er i tvivl?

For jeg mener jo at begrebet tangent hører til i differentialregning?

Har prøvet at Differentiere stamfunktionen, men så er jeg jo tilbage ved udgangspunktet?

Så har jeg isoleret og fundet x = 2

Sat de 2 ligninger lig hinanden: x + 5 = x2 - 3x + k

Indsat mit x = 2, og isoleret k (k = -5)?

Har så fundet løsningen: F(x) = x2 - 3x - 5

Men jeg synes det ser mærkeligt ud?

På forhånd tak!


Svar #1
08. december 2011 af CSLKR (Slettet)

...og når jeg teger grafen i mit grafprogram er linjen ikke tangent til min funktion?


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. december 2011 af mathon

                 F(x) = x2 - 3x + k

                 F '(xo) = f(xo) = 2xo - 3 = 1                     såfremt    y = 1x + 5   er tangnet
hvoraf
                                           2xo - 3 = 1
                                           2xo = 4
                                           xo = 2

i røringspunktet
gælder
                                          F(2) =
2 + 5 = 22 - 3·2 + k
                                                      7 = 4-6+k
                                                      k = 9

konklusion
                 F(x) = x2 - 3x + 9
 

 


Skriv et svar til: Finde tangent til stamfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.