Matematik

RSA kryptering

08. december 2011 af LinHansen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej jeg har fået til opgave at Konstruer et nøglesæt ud fra primtallene 37 og 89 samt enkrypteringnøglen e=41. krypter teksten Lærke og dekrypter kodetekseten ”1021-2520-1922-2195-0858”

indtil vidre har jeg fået 

Offentlig nøgle: (n,e)=(3293,41)
Hemmelig nøgle: d=2009

og Lærke til at være ”1176-0560-1835” (jeg tror det er forkert)

men jeg kan ikke se hvordan jeg skal dekryptere, da talene er for store til lommeregneren og da det vil blive et for stort arbejde at bruge samme teknik som i delen hvor man kryptere fra klartekst til kryptotekst. 

er der nogen der kunne hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. december 2011 af peter lind

Det undrer mig at du ikke rendt ind i det problem ved kodningen. Du skal gøre dig klart at efter enhver regneoperation i en restklasse modulo n, kan du reducere modulo n uden at det ændrer på resultatet. Hvis du kan prgramere er det let nok idet du kan bruge at ai+1 = a*ai mod n. I det praktiske duer den metode ikke fordi den er for langsom. Man har derfor en  algoritme, der kan nedsætte antal beregninger ganske drastisk. Den nedenfor er ændret noget af pædagogiske grunde:

Lav rækkerne

  a          a2        a3        a4       a5        a6        a7        a8         a9

 a10      a20      a30      a40      a50      a60      a70       a80       a90

a100     a200    a300    a400    a500    a600    a700     a800     a900

 

Her er første reække fremkommet  ved a2 = a*a mod n, a3 =a*a2 mod n  ...

anden række fremkommet som a20 = a10*a10 mod n, a30 = a10*a20 mod n ...

tredje række fremkommet som a200 = a100*a100 mod n,  a300 = a100*a200 mod n ...

Hvis du nu vil finde a686 kan det findes som a600*a80*a6 mod n

Hvis du tæller efter kan du se at det kræver mindre en 10*antallet af cifre i potensen at regne det ud. Selv med flere hundrede cifre er det nemt for en datamaskine at udregne det.

Når jeg har skrevet som jeg gjorde er det fordi regning i titalssysemet kender du. Det er bare ikke det bedste. Professionelle bruger algoritmen med potensen i 2 tals systemet. Det er både enklere og hurtigere; men kræver lidt ekstra i forståelsen.

 


Skriv et svar til: RSA kryptering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.