Fysik

Fysik - temperatur formeler?

09. december 2011 af xSL (Slettet) - Niveau: C-niveau

 

 

   På en mystisk skala X fryser vand ved -100 o X, mens det koger ved 300 oX.
a)        Hvad er temperaturen i oX, når temperaturen er t = 50oC?
b)       Hvad er temperaturen i Celsius, når den er 0oX

Jeg har et problem med denne opgave. Er der nogen der har en formel/nogle formeler man kan bruge til opgaver om temperatur? 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

Det drejer sig om at bestemme ligningen for den rette linie X = aC + b , der går gennem de to punkter

(0 ; -100) og (100 ; 300) .

a) Beregn så X(50)

b) Løs ligningen X(C) = 0 .


Svar #2
09. december 2011 af xSL (Slettet)

Tak for svaret #1, men jeg må indrømme at jeg ikke forstår det særlig meget. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Du må have lært at bestemme ligningen for en ret linie ud fra to punkter på linien? Hvad er det, du ikke forstår?

Sammenhængen mellem temperaturen C på Celsiusskalaen og temperaturen X på den ukendte X-skala, er en lineær relation af formen

X = a·C + b

Man kender to punkter på linien, som så kan benyttes til at bestemme koefficienterne a og b. Når de er bestemt, kan man beregne den til C = 50 svarende tempratur på X-skalaen, og man kan beregne, hvad X = 0 svarer til i C.


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. december 2011 af mathon

tegn to termometre ved siden af hinanden
og afmærk fyse- og kogepunkter

             100 C svarer til 400 X  
dvs
             i forholdet          X : C  =  4 : 1         med X 100º "bagud"

sammenhæng


            X = 4C - 100

.......

a)
            X = 4·50 - 100 = 100

b)
            C = (X+100)/4  =  (0+100)/4 = 25


Skriv et svar til: Fysik - temperatur formeler?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.