Matematik

3-gradsligning?

11. juni 2005 af migmig (Slettet)
hej
er der nogen der kan forklare hvordan man finder rødderne i en 3-gradsligning til en 1g, så jeg kan bruge det til årsprøve? (vi har ikk lært det på andre måder end ved hjælp af grafregneren)

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. juni 2005 af frodo (Slettet)

det er ikke let at forklare for en 1.g'er, da dette kræver kendskab til "komplekse tal". Men formlen står sikkert i en af opgaverne om komplekse tal her på siden

Brugbart svar (0)

Svar #2
11. juni 2005 af Arthur Dent (Slettet)

#1 Har helt ret. Det er ikke noget man normalt beskæftiger sig med i gymnasiet, heller ikke 3.g, måske som projekt, men det er ikke obligatorisk.
Specielle 3.gradsligninger kan dog løses enkelt. Tag dette eksempel:
3x^3+x^2+x - her kan x sættes udenfor parentes:
x(3x^2+x+1) - denne kan løses vha. nulreglen.

Var det, det du mente?

Mvh. Arthur.

Brugbart svar (0)

Svar #3
11. juni 2005 af sontas (Slettet)

#1, #2 det er da muligt at bestemme en approx-løsning med Newton-Raphsons metoden. Jeg tror, at #0 skal bruge calczero på sin lommeregner eller også er der tale om 3-gradsligninger af typen :

0 = qx^3 + ax^2 + bx <=>
0 = x(qx^2 + ax + b) hvor efter det kun gælder om at anvende nulreglen dvs løse den (indre) andengradsligning og x = 0 (et af ledene skal være 0)

Brugbart svar (0)

Svar #4
11. juni 2005 af frodo (Slettet)

naturligvis kan man latid approksimere en løsning, men det kan jo ikke kaldes at løse en ligning. Det er jo en numerisk metode, der kræver anvendelse af lommeregneren, og det bliver ikke bedre end den, der fås ved anvendelse af den funktion, som du selv nævner

Brugbart svar (0)

Svar #5
11. juni 2005 af Dominik Hasek (Slettet)

http://mathworld.wolfram.com/CubicFormula.html

Sæææt i gang, siger jeg bare ... jeg tvivler på, at det er noget I har beskæftiget jer med.

Brugbart svar (0)

Svar #6
11. juni 2005 af Dominik Hasek (Slettet)

Nå ja, der er tale om lignigerne (1) til (54) på ovenstående side.

Skriv et svar til: 3-gradsligning?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.