Kemi

Michaelis-Menten

18. december 2011 af marabou1 (Slettet)

Nogle der ved, hvorfor hastighedsudtrykket for nedbrydningen af [ES] er v=(k_-1+k_2 )·[ES],

hvor k-1er hastighedskonstanten for nedbrydning af [ES] til E + S og k_2 er hastighedskonstant for omdannelse af [EP] til E+P. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. december 2011 af vejgeh (Slettet)

Hvis du opskriver reaktionsforløbet som

 

                            k1 (mod højre)                          k2 (reaktionen forløber kun mod højre)

[E] + [S]                           <-->                      [ES]       ----> [E] + [P]

                          k-1 (mod venstre)

 

så er hastigheden jo pr. definition afhængig af koncentrationen af substratet ([ES]) og hastighedskonstanterne for den/de reaktioner, der nedbryder substratet.

Hvad er det, du er i tvivl om? Hvis du ikke rigtigt forstår noget som helst bør du læse noget helt grundlæggende kinetik..


Svar #2
18. december 2011 af marabou1 (Slettet)

Ja det er jeg klar over. 
Men hvorfor hastighedsudtrykket for nedbrydningen er v=(k_-1+k_2 )·[ES]
Jeg er klar over, at hastighedsudtrykket for reaktionen der omdanner ES til E + S er v= k-1·[E]·[S] (og denne nedbryder vel på en måde ES). Ligeledes er hastighedsudtrykket for dannelsen af E+P v=k2·[ES] (og nedbryder vel også på en måde ES).
Men hvordan kobles disse sammen til det generelle udtryk for nedbrydningen af ES: v=(k_-1+k_2 )·[ES]


Brugbart svar (2)

Svar #3
18. december 2011 af vejgeh (Slettet)

Det skyldes simpel addition af de to hastigheder.

Forestil dig du har en spand med vand med to huller i. Ud af det største hul render X liter vand pr. minut, og af det mindste hul Y liter vand pr. minut. Størrelsen på hullerne angiver en eller anden form for hastighedskonstanter, ligesom dine k-1 og k2 .. Hastigheden hvormed vandet løber ud er selvfølgelig afhængig af, hvor høj vandstanden hvand er i spanden (høj vandstand = øget tryk på hullet = hurtigere tømning - det foregår ikke lineært, men det leger vi lige her for simplicitetens skyld). Samlet set må der jo ryge X + Y liter vand ud pr. minut.

Det giver for situationen med spanden udtrykket

v = k1* hvand + k2 * hvand , når du sætter vandstandens højde udenfor en parantes giver det v = (k1 + k2)*hvand..

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. december 2011 af vejgeh (Slettet)

.... som jo så er 100 % analogt til det udtryk, du har. Pointen er, at du kan addere hastighederne. Når du har gjort det, simplificeres udtrykket ved at sætte [ES] udenfor parantes.


Svar #5
18. december 2011 af marabou1 (Slettet)

mange tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Michaelis-Menten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.