Matematik

Hjælp

19. december 2011 af Me292 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Uden hjælpemidler:


1. Funktionen f er givet ved:  f(x) = (x – 1) * (x2 – 4x + 6)
a) Vis, at f har netop ét nulpunkt.

 

Regnede den lige på lommeregner, og fik at x = 1. Men så kom jeg i tanke om, at man ikke må bruge lommeregner, så jeg ved ikke hvordan man regner sådan noget i hovedet? Nogle der kan hjælpe mig? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. december 2011 af nielsenHTX

gang parentesener ud så du får

x^3-5*x^2+10*x-6=0

løses med

x = -(b±(√(b^2-4*a*c)))/(2*a)


Svar #2
19. december 2011 af Me292 (Slettet)

x- 5 * x2 + 10 * x - 6 = 0

x = (-b+-(√(b2 - 4 * a * c)))/2 * a 

- Det forstår jeg intet af.... Og hvis man skal gange paranteserne ud bliver det da: x3 – 4x2 + 6x – 1x2 + 4x – 6


Svar #3
19. december 2011 af Me292 (Slettet)

* x3 - 4x2 + 6x - 1x2 + 4x - 6


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. december 2011 af nielsenHTX

#3

x3 - 4x2 + 6x - 1x2 + 4x - 6 når du samler leddene får du x^3-5*x^2+10*x-6 ..

sættes lig med nul for at finde nul punkter.

x^3-5*x^2+10*x-6=0

men beklager overså x3 du skal bruge nul reglen

(x – 1) * (x2 – 4x + 6)

altså skal være (x – 1)=0 eller (x2 – 4x + 6)=0 og den skal løses med

x=1 eller x = -(b±(√(b^2-4*a*c)))/(2*a)

hvor a=1, b=-4 og c=6

 

 


Svar #5
19. december 2011 af Me292 (Slettet)

Du har set at det er uden hjælpemidler ikke? Hvordan skal jeg være i stand til at regne dette stykke i hovedet?

x = (-b+-(√(b2 - 4 * a * c)))/2 * a

 

Jeg er med til at alt skal reduceres sammen, og når ligningen så er færdig, er jeg ikke med mere, beklager.. Kan du prøve at forklare på en anden og lidt mere simpel måde?


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. december 2011 af nielsenHTX

#5

den skulle du meget gerne have set før (din lærer har nok også bevist den)

sætter man det inde i √ =D står der

x = (-b+-(√D))/2 * a

hvis

D>0 er de to løsninger

D=1 er der en løsning

D<0 er der ingen løsning.

 

start med at se hvad D den er

D kaldes diskriminanten

 


Svar #7
19. december 2011 af Me292 (Slettet)

Nååå, er det diskriminanten, det kunne du da bare have sagt, så havde jeg forstået den med det samme.

Men så bruger jeg vel denne ligning: "x3 – 5x2 + 10x – 6", til at indsætte i D = b2 – 4 * a * c = 1. Ikke?

 

Det giver bare - 20 når jeg regner det ud, og så skulle der jo være ingen løsninger? Så jeg ved ikke helt om jeg gør noget forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. december 2011 af nielsenHTX

#7 ok glem #1 og #4

du skal bruge nul reglen

(x – 1) * (x2 – 4x + 6)

altså skal være (x – 1)=0 eller (x2 – 4x + 6)=0

for at (x – 1)=0 skal x=1

for at (x2 – 4x + 6)=0  skal x=-(b±(√(b^2-4*a*c)))/(2*a)

D>0 er der to løsninger

D=1 er der en løsning

D<0 er der ingen løsning.

du havde fået D<0 altså er der ingen løsning.

altså er den eneste løsning x=1 som var det du skulle vise.
 


Svar #9
19. december 2011 af Me292 (Slettet)

x = (-b+-(√(b2 - 4 * a * c))) / (2 * a) - hvad er det du vil have, at jeg skal gøre med den her? Skal jeg regne det ud eller hvad, for det kan jeg da ikke i hovedet. 

Du forklarer det på den samme måde igen og igen, forstår den altså ikke. Hvis du vil hjælpe, må du prøve at forklare på en ANDEN måde :-)


Brugbart svar (0)

Svar #10
19. december 2011 af nielsenHTX

# 9 du sagde i #7 du godt viste hvad diskriminanten er.

x = (-b+-(√(b2 - 4 * a * c))) / (2 * a)  = (-b+-(√(D))) / (2 * a), ok?

den gælder kun for en 2.gradsligning.

som sagt skal du ikke bruge x3 – 5x2 + 10x – 6=0 til noget.

 

(x – 1) * (x2 – 4x + 6)=0

hvis den skal blive nul skal en af produkterne være 0(kaldet nul reglen) altså skal

 (x – 1)=0 eller (x2 – 4x + 6)=0

(x – 1)=0 ⇔x=1 altså er x=1 en løsning til (x – 1) * (x2 – 4x + 6)=0

 (x2 – 4x + 6)=0     dette er en 2.grad ligning.

en 2.gradsligning har løsningen

x = (-b+-(√(b2 - 4 * a * c))) / (2 * a)  = (-b+-(√(D))) / (2 * a), hvor D=b2-4ac

da D står inde i et √ skal D være 0 eller positv for at der er løsninger til 2. gradsligningen.

D>0 er der to løsninger

D=1 er der en løsning

D<0 er der ingen løsning.

med dine tal bliver det

D=(-4)2-4*1*6=16-24=-8

altså har (x2 – 4x + 6)=0 ikke nogen løsning.

så den eneste løsning til (x – 1) * (x2 – 4x + 6)=0 er x=1.

 


Brugbart svar (0)

Svar #11
19. december 2011 af mathon

kort:
             f(x) = (x – 1) · (x2 – 4x + 6)             hvor   x2 – 4x + 6 > 0 for alle x
                                                                             da a>1 og d<0

             f(x) = 0 er kun mulig for

                       (x – 1) = 0
dvs
                        x = 1


 


Svar #12
19. december 2011 af Me292 (Slettet)

Hvis x er 1, så bliver den nul, og der er derved to løsninger, der skal da kun være en. Så derved skal x da være 2, så det bliver 1. 


Brugbart svar (0)

Svar #13
22. december 2011 af mathon

der er kun én løsning

                                                f(x) = 0 for værdein x = 1     

 

f(x) = 0 var løsningskravet og ikke endnu en løsning


Skriv et svar til: Hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.