Matematik

ekstremumspunkterne

02. januar 2012 af Michael28 (Slettet)

Hejsa.

Jeg har fået kæmpet mig igennem opgaverne (se vedhæftet), men er nu gået i stå ved spørg 4

Hvordan kommer jeg igang med den opgave?

Vh Michael

Vedhæftet fil: ekspert.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Det korrekte svar på 5, 3 er svar "3" .

Løs det korrekte ligningssystem.


Svar #2
02. januar 2012 af Michael28 (Slettet)

fejl fra min side. Det er selvfølgelig 3 der er det rigtige svar. Har du en ide til hvordan jeg kommer videre.


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, ved at løse ligningssystemet. Isoler x og y som funktion af λ i de to første ligninger, og indsæt i den sidste ligning, hvorved λ bestemmes. Dernæst bestemmes x og y.


Svar #4
02. januar 2012 af Michael28 (Slettet)

Jeg tror noget af det er rigtig regnet, men det sidste går vist lidt galt?

Vedhæftet fil:studie.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #5
02. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man skal løse ligningssystemet

4λx = 1

6λy = 1

2x2 + 3y2 = 30

Man finder

x = 1/(4λ)

y = 1/(6λ) ,

der indsat i den 3. ligning giver

(2·(1/16) + 3·(1/36))·(1/λ)2 = 30

eller

(1/λ)2 = 36·4

1/λ = ±6·2 = ±12

Heraf følger

(x,y) = (3,2) eller (x,y) = (-3,-2)


Svar #6
02. januar 2012 af Michael28 (Slettet)

Hej Andersen.

Tak for svaret. For engangsskyld er jeg egentligt med en del af vejen.

Du taber mig lidt efter "der indsat i den 3 ligning giver"

* Hvor kommer (1/λ)^2 fra?
* Når der står 1/16 og 1/36. Skal man så betragte fra tidligere beregning at:

x = 1/(4λ)

y = 1/(6λ)

gange man 4*4 = 16 og 6*6 = 36?

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

x og y kvadreres, hvorfor faktoren (1/λ)2 bekvemt kan sættes udenfor.

2x2 = 2·(1/(4λ))2 = 2/(16λ2) , og 3y2 = 3·(1/(6λ))2 = 3/(36λ2)

Dermed er

2x2 + 3y2 = ((1/8) + (1/12))·(1/λ2) = (1/4)·((1/2) + (1/3))·(1/λ2)

                   = (1/4)·(5/6)·(1/λ2) = 30 ,

hvorfor

(1/λ2) = 30·6·4/5 = 6·6·2·2 = 122


Svar #8
03. januar 2012 af Michael28 (Slettet)

Hej Andersen.

Mange tak for svaret, jeg er helt med nu :-)


Skriv et svar til: ekstremumspunkterne

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.