Matematik

Differentialregning - Regneregler

04. januar 2012 af Jon-ekstra (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej jeg har et spørgsmål om logikken af regnereglerne til differentialregning

 

Har en opgave som hedder:

exln(x2+2)                Dette udtryk skal differentieres

 

Jeg har set at det er to sammensatte funktioner - og kan forstå på løsningen at der skal benyttes to regneregler, henholdesvis:

1. (f(x)*g(x))' = f ' (x)*g(x) + f(x)*g ' (x)

og

2. (f o g) ' (x) = f ' (g(x)) * g ' (x)

 

svaret skulle gerne være: y ' = exln(x2+2)+ex * 1/(x2+2 ) * 2x

 

Spørgsmålet: Hvorfor skal jeg benytte mig af regneregl "1" også? Kunne man ikke "nøjes" med regneregel 2.

Og vigtigst af alt er der en god finger regel for hvornår man skal bruge hvilke regnesætninger (mangler lige den logiske forståelse at kunne vurdere hvornår hvilke regler skal bruges)

 

På forhånd mange tak for hjælpen

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Funktionen er først et produkt af de to funktioner f(x) = ex og g(x) = ln(x2+2) . Derfor benytter man først reglen for differentiation af et produkt. Når man så skal differentiere f og g, benytter man (for g) reglen for differentiation af en sammensat funktion.

( ex·ln(x2+2) )' = (ex)'·ln(x2+2) + ex·(ln(x2+2))'


Svar #2
04. januar 2012 af Jon-ekstra (Slettet)

Arhhhh - det kan jeg godt se :)

 

Lige et enkelt tillægsspørgsmål :

udtrykket: (ex+x2)10              skal differentieres

Har svært ved at se om det skulle være 2 sammensatte funktioner - eftersom både ex og x2 ligger inden for samme parentes.

Tænkte derfor om det evt. blot var et banalt udtrykt som skulle deles op i: (ex)10 + (x2)10  ,   (xn)m= xn*m  og derefter differentier udfra de "simple differentialer"   dvs. y ' = 10*ex + 20x19

Eller er det en tand for kreativt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Her skal man differentiere en funktion af formen (f(x))10 , hvor man ved at benytte reglen for differentiation af en sammensat funktion får

( (f(x)10 )' = 10·(f(x))9 · f'(x)

Her benytter man så, at f(x) = ex + x2 , så f'(x) = ex + 2x , hvorfor

( (ex+x2)10 )' = 10·(ex + x2)9 · (ex + 2x)


Svar #4
04. januar 2012 af Jon-ekstra (Slettet)

Mange tak skal du have Andersen :) det har sendt mig i den rigtige retning


Skriv et svar til: Differentialregning - Regneregler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.