Matematik

diffi

08. januar 2012 af jrnh555 (Slettet) - Niveau: A-niveau

skal bestemme løsningen til

dy/dx= (x*y)/2

men kan ikke helt bestemme hvilke løsningen jeg skal bruge. er den logistisk - nej det er den vel ikke, men hvordan kan man afgøre det?

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. januar 2012 af peter lind

Brug separaton af variable


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#0

Løsningen er ikke logistisk, fordi det ikke drejer sig om den logistiske differentialligning. Benyt Peter Linds råd i #1.


Svar #3
08. januar 2012 af jrnh555 (Slettet)

men hvordan kan man se om den er logistisk?


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Den logistiske differentialligning har typisk formen

dy/dx = a·y·(b-y)


Svar #5
08. januar 2012 af jrnh555 (Slettet)

hvordan skal den deles op?

g(y)= y/2 ?

h(x)= x/2 ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Separer de variable

(1/y) dy = (1/2)·x dx

og integrer på hver side.


Svar #7
08. januar 2012 af jrnh555 (Slettet)

jeg er ikke sikker på hvorfor den lige skal separeres på den måde.....


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Det er den mest naturlige måde at separere den på. Man samler faktorer med y på den ene side, og faktorer med x på den anden side.


Svar #9
08. januar 2012 af jrnh555 (Slettet)

hvad med den halve ? kunne den ikke stå hos y ?


Brugbart svar (0)

Svar #10
08. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Jo, det kunne den da godt, som en faktor 2 på venstre side i stedet. Men man vil så kort efter dividere med 2, for man ender med at skulle isolere y som funktion af x .


Svar #11
08. januar 2012 af jrnh555 (Slettet)

hvorfor skriver man ∫1/y dy  = ..........        og ikke bare ∫y dy = ........


Brugbart svar (0)

Svar #12
08. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Fordi (1/y) ikke er det samme som y .


Svar #13
08. januar 2012 af jrnh555 (Slettet)

det ved jeg godt. men der står jo sådan set ikke 1/y i differentialligningen.


Svar #14
08. januar 2012 af jrnh555 (Slettet)

og vi gør det kun på den ene siden af lighedstegnet.


Svar #15
08. januar 2012 af jrnh555 (Slettet)

okay får

y=e0.25*x^2+c


Svar #16
08. januar 2012 af jrnh555 (Slettet)

og så indsættes p og c findes......


Brugbart svar (0)

Svar #17
09. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Når ligningen er separeret, står der netop (1/y) dy på den ene side.

#15, #16

Ja, det er korrekt.


Svar #18
09. januar 2012 af jrnh555 (Slettet)

okay tak for hjælpen

.


Skriv et svar til: diffi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.