Matematik

Beregning af ikke-retvinklede trekanter

10. januar 2012 af SJ21 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej,

jeg har fået til opgave at løse følgende opgave:

http://billedeupload.dk/photo/2012-01/c8f0d2e8/firkant til trekant.bmp.html

Jeg har allerede delt den op på midten. Vi må ikke dele den mere op, derfor skal jeg bruge noget hjælp til, hvordan jeg så regner den ud.

Kan simpelthen ikke huske hvordan man regner ikke-retvinklede trekanter ud. Håber der nogen der kan hjælpe og måske har en side, hvor det bliver forklaret godt.


Har søgt lidt på siden, men er svært at finde noget, hvor det bliver forklaret godt.


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. januar 2012 af davidsh (Slettet)

Må du ikke bruge Pythagoras til at finde en højde?


Svar #2
10. januar 2012 af SJ21 (Slettet)

Det har jeg faktisk ikke rigtig tænkt over.

Der stod bare i opgaven, at vi skulle dele trekanten i 2. Hvis jeg bruger pythagoras, så deler jeg den vel egentlig i flere - sådan som jeg lige ser det.

Så vidt jeg husker, så mener jeg bare at der er nogle formeler til ikke-retvinklede trekanter.


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. januar 2012 af mathon

begynd med at beregne |BD| ved brug af cosinusrelationen

                  
                              |BD|2 = 87,22 + 117,42 - 2·87,2·117,4·cos(76,3º)


Svar #4
10. januar 2012 af SJ21 (Slettet)

Mathon - Det ser rigtig godt ud, tak. Er det muligt du kan linke til en side? Så jeg netop forstår og husker det til en anden gang :)


Brugbart svar (2)

Svar #5
10. januar 2012 af Euroman28

Grundlæggende set kaldes de 2 trekanter som udgør figuren for vilkårlige trekanter og her bruger man Cosinus og Sinus-relationerne til at finde vinkler og sider.

Sinus relationen for vilkårlige trekanter er

 

Cosinus-relationerne for den vilkårlige trekant ABC er da 

 

 

 

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #6
10. januar 2012 af SJ21 (Slettet)

Kan det passe, hvis jeg skriver følgende:

Siden BD: |BD|2 = 87,22 + 117,42 - 2•87,2•117,4•cos(76,3º)
Siden CD: |CD|2 = 95,32 + BD2 – 2•95,3•BD•cos(136,1 º)


Brugbart svar (1)

Svar #7
10. januar 2012 af Euroman28

Hej SJ21,

 

se svar #3.

 

Du glemmer selv at kvadrerer når du regner |DB|

husk på ligningerne i min post #5.

|BD| = 93.2

derfor er

 

 

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (1)

Svar #8
10. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man skal lige huske på, at det er hele vinkel B i firkant ABCD , der er 136,1º , dvs. summen af vinklerne ABD og DBC . Man skal derfor først beregne vinkel ABD i trekant ABD ved at benytte sinusrelationerne i trekant ABD .

#7 -- Det er vanskeligt at se, hvor tallene kommer fra i det udtryk for |CD|. Indsættes de korrekte tal i udtrykket |BD| fås

|BD| = 128,598

De 93,2 for |BD| fremkommer ved at regne vinklen i radianer i stedet for grader. De 95,2 er tilsyneladende en læsefejl for 95,3 , og vinklen 136,1 er ikke korrekt.


Brugbart svar (1)

Svar #9
10. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

TillRg til #8

Kalder vi vinkel ABD for B1 , har vi af sinusrelationen i trekant ABD, at

sin(B1) / |AD| = sin(A) / |BD| , hvorfor

sin(B1) = sin(76,3º) · 117,4 / 128,598 , hvoraf

B1 = 62,492º .

Endelig benyttes cosinusrelation i trekant DBC til at finde

|CD| = [ |BC|2 + |BD|2 - 2·|BC|·|BD|·cos(136,1º - B1) ]1/2 = 136,756


Brugbart svar (1)

Svar #10
10. januar 2012 af Euroman28

Torben Andersen,

Se svar 3 så er det der resultatet kommer fra.

 udregningen med |BD| er altås ikke forkert udfra de oplysninger som er tilrådighed, idet man altså godt anvende Cosinus-relationen for vilkårlige trekanter her.  

 

Jeg  erkender at jeg har aflæst vinkel B forkert og resultatet |CD| er forkert men sådan kan det jo gå.

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (1)

Svar #11
10. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Genlæs svaret i #8 . Din talværdi i #7 for |BD| er forkert, som forklaret i #8. Der er ikke noget i vejen med at benytte cosinusrelationen; men du får et forkert resultat ved at fortolke vinklen i radianer i stedet for i grader.


Svar #12
12. januar 2012 af SJ21 (Slettet)

Jeg takker for jeres tid.

Opgaven er afleveret. Resultatet blev korrekt, og jeg er ret sikker på, at jeg har forstået det og kan huske det til en anden gang :)


Skriv et svar til: Beregning af ikke-retvinklede trekanter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.