Samfundsfag

Lidt hjælp til vores økonomi? :)

12. januar 2012 af Hijsa - Niveau: C-niveau

Hej allesammen!

Jeg har nogle spørgsmål der handler om DK's nuværende økonomiske situation.

- Hvad synes i regeringen / Folketinget kan gøre for at 'redde' den økonomiske situation? - eller i hvert fald få den godt på vej!

- Hvordan har DK's økonomiske situation betydning for det danske samfund?

Skal lave en fremlæggelse om dette.. så i må gerne komme med nogle forslag - hvad som helst :)


Brugbart svar (2)

Svar #1
12. januar 2012 af HvadMenerDu (Slettet)

Kan det uddybes lidt, for forstår ikke rigtigt dit spørgsmål??


Brugbart svar (2)

Svar #2
12. januar 2012 af Walras

Vil du have vores holdning (hvad synes I?)? - eller vil du vide, hvad de eventuelt kan gøre. Der er forskel. Jeg kender til en hel del løsningsforslag, men det er ikke dermed sagt, at jeg støtter op om brugen af dem.

Vedrørende det danske samfund kan du overveje, hvordan arbejdsløshed, et fastfrossen boligmarked og besparelser overalt stiller danskerne.


Svar #3
12. januar 2012 af Hijsa

Jeg vil gerne vide hvad de eventuelt kunne gøre. Bare nogle løsningsforslag.


Brugbart svar (3)

Svar #4
13. januar 2012 af Walras

En gymnasieelev, der har hørt efter i samfundsfag, ville nok råde dig til at bede Folketinget vedtage en finanslov, der fremrykker offentlige investeringer eller sætter skatterne ned for derved at stimulere økonomien ved kortvarigt at øge den effektive efterspørgsel i samfundet (den nye regering har jo i øvrigt fået opbakning i finansloven til at udføre en sådan "kick-start", som de kalder den). Om det vil lykkes er svært at sige, det er ikke nødvendigvis den rette kur imod en krise at ekspansivere, da virkningen afhænger helt og holdent af forbrugerne. Men det er næsten det eneste, som politikerne kortsigtet kan forsøge, hvis de vil lette krisen.

Tidligere har vi dog set, at de har lavet adskillige bankpakker for at komme de nødlidende banker (og kunder) til råds for at sænke risikoen og øge tilliden til finansiering og investering, idet dette er nødvendigt for de private investeringer og privatforbruget. Så det kan de også forsøge, dvs stable initiativer på benene, som på en eller anden måde forsikrer forbrugere, så det bliver mindre "farligt" at forbruge. På kort sigt kunne det være, som politikerne har gjort, at forlænge dagpengeperioden, men man kunne også overveje at hæve dagpengene. Bemærk dog venligst, at en sådan ordning kun er brugbar på kort sagt, idet en permanent ordning blot ville skabe strukturel arbejdsløshed (moral hazard-problemer). En midlertidig ordning ville dog forsikre forbrugerne imod et alt for stor indkomstfald, såfremt de skulle blive arbejdsløse, og de vil derfor ikke behøve at spare så meget op, imens de er i arbejde (fordi risikoen er mindre).

Lidt i tråd med ekspansiv finanspolitik har vi desuden set politikerne udbetale SP-midlerne, mens den forkortede efterløn, hvor danskerne kan vælge at få udbetalt deres opsparing med det samme, også måske vil få en positiv virkning på efterspørgslen og dermed økonomien.  

Den største anke imod politikerne indtil videre er dog, at de til tider har talt og forsøgt alt for meget. Den bedste kur imod en krise kan meget vel være (når den største damage control er udført) at lade være med at gøre mere, idet risikoen for "at tale økonomien ned" dermed mindskes. Politikerne har ellers gjort deres til at sænke forbrugertilliden ved konstant at tale om krise (de burde i nogen grad holde deres kæft), i valgkampen at tale om en boligpakke (som aldrig kom!) og dermed skabe usikkerhed om boligmarkedet et cetera. Ofte er politikerne (og økonomerne) til mere skade end gavn, for de taler alt for meget, hvilket gør forbrugerne opmærksomme på krisen, og det forstærker den negative effekt. Politikerne kunne derfor være mere påpasselige i deres udtalelser.

Det sidste er nok mit bedste råd. Jeg tror ikke personligt på, at en "kick start" vil virke i en situation, hvor vores største handelspartnere ikke har ret stor vækst (bortset fra Tyskland, hip hurra!). Danmark er en lille, åben økonomi, så vi kan meget vel blot ende med at pumpe en masse penge ud i systemet (og samtidig optage gæld ved at køre med underskud), som så hurtigt kanaliseres til udlandet uden at have den tilsigtede effekt herhjemme. Derfor kan det meget vel være, at vi skulle vente med at "kick starte" landet, indtil resten af Europa var klar til det samme. Ikke desto mindre har regeringen været meget fornuftige og valgt at fremrykke investeringer, der også kan komme os til gode på længere sigt, idet de mindsker omkostningerne. Pengene vil derfor - uanset hvad - ikke være spildte. Effekten bliver nok bare ikke så stor, som de håber på.


Brugbart svar (2)

Svar #5
14. januar 2012 af Zalam (Slettet)

Walras har nogle rigtigt godt argumenter som jeg langt hen af vejen er enig i.

Men vil alligevel tilføje en ting jeg personligt finder meget rigtigt, - en holdning som støttes af Liberal Alliance.

Mange politikkere laver tilpasningspolitik, i stedet for reelle reformer.

Personligt mener jeg Danmark har brug for reformer hvis vi forsat vil være førende. Der er mange ting som skal ændres hvis vores konkurrence evne skal opretholdes.

 

 


Skriv et svar til: Lidt hjælp til vores økonomi? :)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.