Matematik

midtnormal

20. januar 2012 af mathbj (Slettet) - Niveau: A-niveau

b) Bestem en ligning for PQ’s midtnormal (på formen ax + by + c = 0)

Skal jeg så ikke rigtigt finde normalvektoren ved at bruge koordinatsæt fra midtpunktet på linjen PQ, indsætte det i ligningen sammen med et vilkårligt punkt fra linjen, isolere c, hvor man så har ligningen?


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. januar 2012 af mathon

 

                        normalvektoren har ikke noget med midtpunktet på linjen PQ at gøre


Svar #2
20. januar 2012 af mathbj (Slettet)

Okay, men hvis jeg tæller mig frem til et koordinatsæt på linjen, fx (5,5), så er normalvektoren hertil = (-5,5)?


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. januar 2012 af mathon

            vektor PQ er normalvektor til midnormalen gennem PQ's midtpunkt


Svar #4
20. januar 2012 af mathbj (Slettet)

Hvis så vektor PQ = (10, 10), så er midtpunktets koordinator: vektor M = (5, 5), og normalvektoren vil derfor være (-5, 5)?


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. januar 2012 af mathon

            
                       [10,10] er normalvektor til midtnormalen


Svar #6
20. januar 2012 af mathbj (Slettet)

Okay, tak for det!


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Midtnormalen skal så gå gennem midtpunktet for liniestykket PQ .


Svar #8
21. januar 2012 af mathbj (Slettet)

Ja, og den står vinkelret på linjestykket PQ, og derfor er normalvektoren = vektor PQ, som man benytter til at finde en 1. grads ligning for midtnormalen


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. januar 2012 af mathon

                       [10,10] er normalvektor til midtnormalen
  og dermed
  er
                       n = [1,1]
en normalvektor til midtnormalen
  gennem
                       M = (xm,ym)

  Når P = (x,y) er et vilkårligt punkt på midtnormalen,
  kan dennes punkter beskrives
  som
                      {(x,y) | n
·MP = 0}

                      [1,1] · [x-xm,y-ym] = 0

                      x-xm + y-ym = 0

                      x + y - (xm + ym) = 0
 

 

 

Skriv et svar til: midtnormal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.