Matematik

haster - dobbelttydig tilfælde

20. januar 2012 af mimok (Slettet)

Jeg har en opgave med trekant, der er et dobbelttydigt tilfælde.

Jeg får at vide at:

Vinkel A: 30º
siden a: 7
Siden b: 11

Jeg har beregnet siden c, ved hjælp af cosinusrelationen og fået:
c=5.20 og c=18.86

Og derefter har jeg brugt sinus relationerne til at finde vinkel B:

B2=51.79º
B1=128.21º

hvordan regner jeg vinkel C?


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Benyt, at vinkelsummen er 180º .


Svar #2
20. januar 2012 af mimok (Slettet)

Dvs. at der også skal være 2 vinkel C'er?

Er dette rigtigt opstillet?

C1=180º-A-B1
C1=180º-30º128.21º

C2=180º-A1-B2
C2=180º-51.79º-51.79º

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Der er jo to løsninger for trekanten. Da vinkel A er den samme for de to løsninger, og vinkel B er forskellige, må vinkel C nødvendigvis også være forskellige for de to løsninger.


Svar #4
20. januar 2012 af mimok (Slettet)

Jeg forstår det ikke. Hvordan skal jeg så beregne vinkel? Kan du give mig en formel?


Brugbart svar (1)

Svar #5
20. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Din fremgangsmåde er da korrekt.

For hver af de to løsninger beregnes vinkel C ved at benytte at vinkelsummen er 180º . Du fandt det tilsyneladende overraskende, at vinkel C også ville være forskellige for de to løsninger.

Men i #2 skriver du til sidst

C2=180º-A1-B2
C2=180º-51.79º-51.79º

og det er ikke korrekt. Vinkel A er jo den samme for de to løsninger.


Svar #6
20. januar 2012 af mimok (Slettet)

Jeg har vedhæftet en fil.

Hvor jeg har vist, hvor jeg får vinkel A1 ind. Det er sådan jeg har forstået, at jeg skulle måle vinklerne. Men hvis det ikke er dem, så tror jeg stadig ikke, jeg er med på, hvilke vinkler der skal måles. Måske du kunne vise mig det på en skitse?

Vedhæftet fil:vinkler.docx

Brugbart svar (1)

Svar #7
20. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det har du så misforstået.

De to løsninger er trekant AB1C og trekant AB2C . Punkterne A og C ligger jo fast for begge løsninger. Vinkel B2 er vinklen oppe ved B2 , og C2 er hele vinklen ACB2 .


Svar #8
20. januar 2012 af mimok (Slettet)

Okay, jeg tror, at jeg har forstået nu. Jeg har vedlagt endnu en fil, har jeg fået den rigtig denne gang mht. vinkel C?


Svar #9
20. januar 2012 af mimok (Slettet)

hov jeg glemte at vedhæfte den.

Vedhæftet fil:vinkler.docx

Brugbart svar (1)

Svar #10
20. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Ja, nu svarer det til beskivelsen i #7.


Svar #11
20. januar 2012 af mimok (Slettet)

Okay, mange tak!


Skriv et svar til: haster - dobbelttydig tilfælde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.