Geografi

hvad synes i?

20. januar 2012 af anonym32 - Niveau: 9. klasse

Hej alle sammen.

Er der nogen der gerne vil læse min aflevering igennem og give deres mening om den. Hvis i synes jeg mangler noget må i meget gerne sige til.

 

Indledning:
Kina er et land med et meget højt befolkningstal. De har en politik som medfører til at hver familie kun må få et barn pr. familie. I slutningen af 2010 fandtes der omkring 7 milliarder mennesker i verdenen, og af dem var der ca. 1,33 milliarder kineser.
Kinas befolkning:
I 1950erne var der ca. 500 millioner indbyggere i Kina. Igennem de seneste 60 år er det blevet 3 dobbelt så mange. For at undgå det som man kalder den demografiske sammenbrud dvs. at der er alt for mange mennesker, blev der indført i 1979 et-barns-politikken. Disse befolkningsgrupper havde undtaget lov og det blev fx tilladt at få flere familier for hvert land.
Den kinesiske lov:
Loven har nu fungeret i ca. 30 år. Bo familier som overtræder loven får bøder, da det er blevet en lov for kineserne. Bøderne kan fx være at forældrene kan blive fyret fra deres offentlige jobs og fx gravide kvinder der har født en gang vil blive tvunget til abort eller bortadoptere barnet, når det er født. I nogle regler har man tvunget flere børnefamilier til at sælge deres ”ekstra børn”.  Den kinesiske fødselsrate er faldet meget, dette skyldes at kvinder kun får 1,7 børn i gennemsnitligt, dvs. at befolkningstallet er faldet meget. Man er i dag begyndt at heldbrede flere sygedomme og bl.a. spise sundere. Der forventes at indbyggertallet vil falde meget fra år 2030. Den vigtigste udgang er måske en forudsætning omkring 300 millioner kinesere ikke er blevet født endnu.
På visse steder er det blevet meget lettere at anskaffe sig tilladelse til flere børn.  Derfor er man blevet bekymret for et-barns-politikken. Kina står med en befolkning der kun bliver ældre og befolkningspyramiden fyldes ikke op fra bunden. Dvs. at flere og flere blot skal på pension og forplejes af yngre aldersklasser. I byen Shanghai forventer man at indbyggerne over 60 år om få år vil være mere end 34 % af indbyggertallet i verdenen.
Antallet af provokerede aborter er meget højt. Det officielle tal er over på 13 millioner om året. Det er især unge kvinder, der er blevet uønsket gravide. De unge har ikke en stor viden når det kommer til prævention.  I Kina er der blevet et stort overskud af drenge. Det er på verdensplan meget almindeligt at der fødes flere drenge end piger. 
Et ægtepar må som regel kun sætte et enkelt barn i verden, og hvis det bliver overtrådt hvilket også sker tit vil folk få en straf.
Bærdygtighed:
Bærdygtigheden af den kinesiske befolkning vil blive vurderet i forhold til formindskelsen af den kinesiske befolkning.
I gennemsnittet vurderes der at kinesere har ca. 1,6-1,8 børn. Kinas befolkning er vokset fra 540 millioner i 1949 til 1,1 milliarder i 1990.
Undtagelser:
I 19 ud af 31 byer kan man få to børn hvis det første barn er en pige. I nogle byer kan man få to børn hvis begge forældre er enebarn. Og hvis det første barn er handicappet eller ikke kan arbejde er det også tilladt at få to børn. Der er også et andet problem, fordi det er mere værdifuldt at få drengebørn og det har resulterede i at mange unge mænd søger en brud. Der er nogle mennesker i Kina, som kidnapper unge piger, hvor de lover dem at arbejde i storbyen men det bliver ikke afholdt hvorefter de sælger dem som brud til mænd.
Konsekvenser:
Konsekvenser af et-barns-politikken er at dødstallet af piger stiger og drengeoverskud bliver steget. Efter indførslen af et-barns-politikken betød det at flere pigebørn ”forsvandt” det menes at forældrene skjulte dem for myndighederne ved at efterlade pigerne på gaden eller så dræbte de bare pigerne. I 1970erne var scanninger ulovligt, og det var ulovligt for lægerne at oplyse barnets køn. Og derfor bestak man lægerne til at fortælle hvilket køn det var. Hvis det var en pige fik man oftest en abort.

 

Maos lov:
Mao mente i 1958 at jo flere børn der blev født jo hurtigere blev verden kommunistisk. I 1962-1968 opfodrede man at en abort skulle være lettere at få og at man skulle bruge prævention fx p-piller. Mao som er folkefører for Kina har startet dødratens udvikling. Udviklingen førte til hungersnød, som resulterede i en dårlig økonomi for landet. Det betyder at nogen mennesker har svært ved at tjene penge.

Et-barns-politikken:
Selv om et-barns-politikken blev indført i 1980 er der alligevel i gennemsnit 2-3 børn i landfamilier. Dette skyldes at et ægtepar skal have drengebørn, da sønnerne kan forsørge deres egen familie hvorimod pigerne ikke kan udføre dette. Man er især interesseret i at få drengebørn til arbejdet med jorden til at føre slægtsnavnet videre og til at sørge for sig i aldersdommen. Grunden til at det ser ud som om der fødes flere drenge end piger er at hvis man får en pige som den første kan man finde på at aflevere pigen på et børnehjem eller efterlade hende. Med et-barns-politikken er der risiko for at man laver befolkningspyramiden omvendt, sådan at der er flest gamle mennesker. Der bliver færre ”unge” og de gamle mennesker lever længere og det er så på grund af at man spiser sundere og sygdommene formindskes.
”Bedre børn”
”Bedre børn” betyder at når man har færre børn har man flere penge til at bruge på hvert enkelt barn, og herved bliver barnet bedre.
I 1971-1978 blev der sørgede for at der ikke blev født for mange kinesere. I 1979 blev kampagnen ændret til at hvis man kun fik et barn vil man have flere penge til at bruge det ene barns uddannelse.


I 1960 blev Kina ramt af en hungersnødkatastrofe, der var i årene fra 1949-1970, en konstant fertilitet på mellem 3-4 %. Fertilitetsniveauet er faldet fra 1970 og derefter ligger niveauet på omkring 2 %. Dødeligheden var i hele perioden faldende, og ligger efter på et niveau lidt under 1 %. Befolkningsvæksten følger næsten den samme udvikling som fertiliteten. Dødeligheden lå stabilt, og der var ikke så mange indvandre i Kina.
Udviklingen i Kina


Skriv et svar til: hvad synes i?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.