Matematik

Differentialligningerne.

23. januar 2012 af Whut (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg vil gerne genopfriske det, som jeg ikke har arbejdet særlig meget med.

Løs ligningerne;

1) dt/dx = 3t2 + 2

2) dy/dx = ex + 5 , hvis y(0) = 0

Mit svar:

1) Man integerer det på begge sider med hensyn til dx, får man t = ∫ 3t2 + 2 dx = 3t2x + 2x.

2) Det samme måde som før. y = ex + 5x

Jeg forstår ikke rigtigt det med y(0) = 0. Menes der om at bestemme integrationskonstanten? For det tror jeg ikke, da hvis man integrerer med hensyn til et eller andet på begge sider, vil integrationskonstanterne forsvinde ved at trække K'et på begge sider. Eller hvis det ikke omhandler at bestemme integrationskonstanten, så har jeg sikkert integreret forkert, for y(0) = e0 + 5·0 = 1 ≠ 0.


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

1) Man løser ligingen ved separaton af de variable:

∫ (1/(3t2+2)) dt = ∫ dx

2) Man fastlægger den stamfunktion, der opfylder begyndelsesbetingelsen:

y(x) = ex + 5x + k ,

y(0) = 1 + k = 0 ⇒ k = -1


Svar #2
23. januar 2012 af Whut (Slettet)

#1

1) Hvorfor skal 3t2 + 2 blive divideret med 1? Altså 1/(3t2 + 2)

2) Hmm.. OK. Se min påstand;

dy/dx = ex + 5  ⇔  ∫(dy/dx) dx = ∫(ex + 5) dx ⇔ y + K = ex + 5x + K ⇔ y = ex + 5x. Hvad gør jeg galt?


Brugbart svar (1)

Svar #3
23. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

1) Man separerer de variable, t på venstre side, x på højre side

(1/(3t2+2))·dt = dx

2) Det er ikke samme K på venstre og højre side, efter at du har integreret, og du kan derfor ikke bare smide den helt væk. De to arbitrære konstanter k1 og k2 konsolideres til een konstant k på højre side.


Svar #4
23. januar 2012 af Whut (Slettet)

#3

Jeg tror, jeg kan følge lidt med nu. Det du har gjort, var at dividere med (3t2 + 2) og ganget med dx på begge sider. Men, du skal lige vide, at jeg aldrig nogensinde har gennemgået sådan noget, altså prøvet at løse nogle ligninger ved 'separation af de variable'... Jeg har kun læst i bogen, at

dy/dx = g(y)·h(x), hvoraf den ukendte funktion y = f(x) skal findes.

Du har fuldstændig ret det med konstanter.


Svar #5
23. januar 2012 af Whut (Slettet)

∫ (1/(3t2+2)) dt = ∫ dx  ⇔

(√(6) tan-1(√(6)t / 2) / 6) + k1 = x + k2

Jeg brugte lommeregner til at integrere venstre side.

 


Svar #6
23. januar 2012 af Whut (Slettet)

(√(6) tan-1(√(6)t / 2) / 6) = x + K

hvor t'et isoleres

√(6) tan-1(√(6)t / 2) = 6(x + K)

tan-1(√(6)t / 2) = 6(x + K)/√(6)

√(6)t / 2 = tan(6(x + K)/√(6))

√(6)t = 2·tan(6(x + K)/√(6))

t = 2·tan(6(x + K)/√(6))/√(6)

Er det så rigtigt nu? Det ser mærkeligt ud.


Brugbart svar (1)

Svar #7
23. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Du kan jo prøve efter ved at indsætte løsningen i differentialligningen.


Svar #8
27. januar 2012 af Whut (Slettet)

Jeg kan desværre ikke vide om det passer ... Beklager.


Brugbart svar (1)

Svar #9
27. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Din løsning er

      t = 2·tan((x+K)√6) / √6 ,

      dt/dx = (2/√6)·(1 + tan2((x+K)√6)) · √6 = 2·(1 + tan2((x+K)√6))

mens

      3t2 + 2 = 3·22·tan2((x+K)√6)/6 + 2 = 2·tan2((x+K)√6) + 2

De to sider er identiske, så den angivne funktion er altså en løsning til differentialligningen.


Skriv et svar til: Differentialligningerne.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.