Matematik

Usikkert spørgsmål

27. januar 2012 af Whut (Slettet) - Niveau: A-niveau

I et koordinatsystem er linjen m givet ved parameterfrtemstilling

[x;y] = [-3;2] + t·[2;-1]

c) Afgør, om punktet Pt(-33,-9) ligger på m.

Hvad betyder det med "Pt" ? Skal det forstås, at -33 skal indsættes i t'et på x-punkt og -9 i t'et på y-punkt?

Altså   x = -3 + 2t = -3 + 2·-33    og   y = 2 - t = 2 + 33    ?


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Punktets koordinater er (-33;-9) . Undersøg, om der findes en værdi af t, der reproducerer dette punkts koordinater.


Svar #2
27. januar 2012 af Whut (Slettet)

#1

Det er bare jeg ikke forstår udtrykket "Pt". Jeg forstår den på to forskellige måder;

-33 = -3 + 2t ⇔ t = -15    og    -9 = 2 - t ⇔ t = 11

ergo punktet (-33;-9) ikke ligger på linjen m.

eller ...

x = -3 + 2t = -3 + 2·-33 = -69

y = 2 - t = 2 + 33 = 35

dermed   -69 = -3 + 2t ⇔ t = -33  og  35 = 2 - t ⇔ t = -33.

ergo punktet (-69;35) ligger på linjen m.

Hvilken af de to tykke skrifter er så den "rigtige" svar?


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Din sidste udlægning giver ikke mening. Hvorfor skulle 1.-koordinaten være en t-værdi, mens 2.-koordinaten er -- hvad?

Pt er blot en betegnelse for punktet. Det er selve punktets koordinater, der er angivet.


Svar #4
27. januar 2012 af Whut (Slettet)

Okay, så må det være den første skrifttykkelse. Jeg har en anden opgave der minder om det.

Et punkt Pt bevæger sig efter parameterfremstillingen

x = 4 - 4t

y = -1 + 3t

Angiv koordinaterne for P-2.

Bestem hastighedsvektor og fart; tegn banekurven.

Hvad skal det nu betyde? Indsætter jeg nu t = -2 i parameterfremstillingen .. ?

Og den anden har jeg styr på. Jeg differencierer og finder dens fart ved norm (engelsk udtryk) af hastighedsfunktionen.


Brugbart svar (1)

Svar #5
27. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, der skal du indsætte t = -2 i parameterfremstillingen.


Svar #6
27. januar 2012 af Whut (Slettet)

#5

Okay mange tak for hjælpen. God nat & sov godt :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. januar 2012 af Krabasken (Slettet)

- Eliminér t:

x = - 3+2t
 

y=2-t
 

t = (x+3)/2 = y-2
 

x+3 = 2y-4
 

y = (x+7)/2

- Så kan du afprøve alle de koordinatsæt, du vil . . .


 

 


Skriv et svar til: Usikkert spørgsmål

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.