Matematik

Logaritme

29. januar 2012 af Whut (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvad er beviset til, at log(10x) = x·log(10) = x·1 = x ?

Jeg ved godt, at log(10) = 1 = log(101)

log(100) = 2 = log(102)

log(1000) = 3 = log(103)  ... osv

men hvordan er det hele kommet frem inden man har udledt andre regneregler fx log(ax) = x·log(a) fordi

log(ax) = log((10log(a))x = log(10x·log(a)) = x·log(a) ...

eller log(x·y) = log(10log(x)·10log(y)) = log(10log(x)+log(y)) = log(x) + log(y) osv


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Funktionerne log(x) og 10x er hinandens omvendte funktioner , så log(10x) = x .

For at afklare dine spørgsmål i detaljer, er det nødvendigt at vide, hvordan eksponentialfunktionen og logaritmen defineres i dit pensum.


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. januar 2012 af Andreww (Slettet)

log og tallet 10 er hinandens inverse, ligesom Cos(x) og Cos-1(x).

Du har selv ført beviset, og du skal bare overbevise dig selv om at det er rigtigt/gælder, netop fordi log og 10 er hinandens inverse!

Inden CAS tiderne brugte man logaritme tabeller som denne:

http://www.sosmath.com/tables/logtable/logtable.html


Svar #3
29. januar 2012 af Whut (Slettet)

Jeg har hørt flere gange, at de er hinandens omvendte funktioner, men mine tanker er bare gået i stå, for det er som om, at jeg har brug for lidt mere viden for at gå væk fra tvivlen.

y = 10x ⇔ log(y) = log(10x) = x·log(10) = x

det med tykke skrift, hvordan er det nu kommet frem? =S

Min pensum = bog. Jeg har haft om det sidste år, ville blot repetere det hele hvad jeg har gennemgået eller ikke har gennemgået.


Svar #4
29. januar 2012 af Whut (Slettet)

#2

Hvis cos(x) og cos-1(x) er hinanden inverse, som fx

f(x) = ax + b og f-1(x) = (x-b)/a er hinanden inverse. Men ...

hvorfor kan man aldrig sige, af f-1(x) = 1/f(x) ? Hvorfor er det "forbudt", som min gammel mat siger? Han sagde engang, at cos-1(x) ≠ 1/cos(x) .. Og det har jeg ikke rigtigt forstået endnu...

Interessant tabel .. Gad vide hvordan man regnede ud med uden lommeregner ...


Brugbart svar (1)

Svar #5
30. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Den inverse funktion til en funktion f(x) har ikke noget med 1/f(x) at gøre.

x = f-1(y) ⇔ f(x) = y

Funktionen f afbilder x over i y = f(x) . Den inverse funktion (hvis den eksisterer), er den funktion, der afbilder y tilbage til x.

f:                  x   |-->  y = f(x)

f-1:     x = f-1(y)  <--|  y


Skriv et svar til: Logaritme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.