Matematik

Forklaring på omskrivning

03. februar 2012 af Buzzman (Slettet) - Niveau: A-niveau

x2-2x+y2+4y+z2=20?
(x-1)2-1+(y+2)2-4+(y-0)2=20?
(x-1)2+(y+2)2+(y-0)2=25

..............................................................................................................

Er der en venlig sjæl der kan forklare mig, hvordan jeg kommer fra

x2-2x+y2+4y+z2=20

til

(x-1)2-1+(y+2)2-4+(y-0)2=20

 

?? Forstår ikke hvordan min medkursist er kommet frem til denne omskrivning (der vedrører en kugles radius og koordinatsæt til centrum C)


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. februar 2012 af mathon

kvadratkomplettering:

                                   x2 - 2x = (x2 - 2x + 12) - 1 = (x-1)2 - 1

 

                                   y2 + 4y = (y2 + 4y + 22) - 4 = (y+2)2 - 4

hvorfor
                                   x2 - 2x + y2 + 4y + z2 = 20

                                   (x-1)2 - 1 + (y+2)2 - 4 + (z-0)2 = 20

                                   (x-1)2 + (y+2)2 + (z-0)2 = 25

                                   (x-1)2 + (y+2)2 + (z-0)2 = 52


Brugbart svar (1)

Svar #2
03. februar 2012 af mathon

grundlæggende

                    x2 ± 2bx = (x2 ± 2bx + b2) - b2 = (x ± b)2 - b2           (fra folkeskolen)


Svar #3
03. februar 2012 af Buzzman (Slettet)

"kvadratkomplettering"

Super, det er dette jeg ikke helt forstår, nu ved jeg hvad jeg skal læse op på :) Tusind tak for dit hurtige svar, mathon!


Brugbart svar (1)

Svar #4
03. februar 2012 af SuneChr

Kuglens ligning:   (x - a)2 + (y - b)2 + (z - c) =  r2      ⇒

x2 + a2 - 2ax + y2 + b2 - 2by + z2 + c2 - 2cz - r =  0   ⇒

x2 - 2ax + y2 - 2by + z2 - 2cz + (a2 + b2 + c2 - r2)  =  0

Se nu på koefficienterne og sæt ind i kuglens ligning.


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#0

I linierne

(x-1)2-1+(y+2)2-4+(y-0)2=20?
(x-1)2+(y+2)2+(y-0)2=25

skal (y-0)2 erstattes med (z-0)2 .


Skriv et svar til: Forklaring på omskrivning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.