Matematik

Trigonometri - Cosinusrelationerne

03. februar 2012 af v1717 (Slettet) - Niveau: A-niveau

I en trekant er sidelængderne 5, 8 og 10. Fra et hjørne trækkes medianen m til midten af siden med længden 8. Beregn længden af m.

Jeg ved ikke hvad jeg skal gøre her, nogen der vil hjælpe?? 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Start med at lave en tegning og få overblik.

Trekantens tre vinkler kan beregnes ved hjælp af cosinusrelationerne i trekanten

Meridianen er side i en trekant, hvor man kender de to andre sider (5 og 8/2) og de to siders mellemliggende vinkel, så meridianen beregnes også ved hjælp af en cosinusrelation.


Brugbart svar (1)

Svar #2
03. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Til #1

Lad a = 5, b = 8, og c = 10 . Beregn nu meridianen mb . Beregn først vinkel A :

cos(A) = (b2 + c2 -a2) / (2bc)

og beregn så mb af

mb2 = c2 + (b/2)2 -2·c·(b/2)·cos(A)

         = c2 + (b/2)2 -(b2 + c2 -a2)/2

         = a2/2 + c2/2 -b2/4


Brugbart svar (1)

Svar #3
03. februar 2012 af mathon

   eller direkte
                         a = 5, b = 8, og c = 10

            
                        mb = (1/2)
·(2(a2+c2) - b2)0,5           
 

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
03. februar 2012 af mathon

    som er
    #2's
                     mb2 = a2/2 + c2/2 -b2/4                       multipliceret med 4

                     4mb2 = 2a2 + 2c2 - b2

                     (2mb)2 = 2(a2 + c2) - b2

                      2mb = (2(a2 + c2) - b2)0,5

                      mb = (1/2)·(2(a2 + c2) - b2)0,5

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
03. februar 2012 af mathon

til dine noter

                            ma = (1/2)·(2(b2 + c2) - a2)0,5

                            mb = (1/2)·(2(a2 + c2) - b2)0,5

                            mc = (1/2)·(2(a2 + b2) - c2)0,5

                                                                                                           når trekantens tre sider er kendt


Svar #6
03. februar 2012 af v1717 (Slettet)

Tak skal i have for hjælpen :-) og til andersen111 der er allerede tegnet en skitse til opgaven ;) og skal man finde alle vinklerne først, også bruge arealformlerne tl at regne medianen??? 


Svar #7
03. februar 2012 af v1717 (Slettet)

og det er medianen jeg snakker om og ikk meridianen.

 

- medianen i en trekant er det linjestykke, der forbinder en vinkelspids med den modstående sides midtpunkt. Denne oplysning skal du bruge for at kunne udregne længden af m. 


Svar #8
03. februar 2012 af v1717 (Slettet)

og jeg til info har jeg Matematik på C-niveau :) jeg vil bare gerne have svar fra nogle der virkelig ved noget om mat. :D


Brugbart svar (1)

Svar #9
03. februar 2012 af mathon

 

    ...så får du ingen bedre end Andersen11 om end han i astronomisk hastværk fik tastet
                                                                       en sjælden fejl me(ri)dianen mb
                                                               


Brugbart svar (1)

Svar #10
04. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Jeg takker lige for korrektionen. Ja, det hedder da medianerne i trekanten. Jeg beklager fejltagelsen.

 

#6

Man skal ikke beregne alle vinklerne, som det vel også fremgår af #2. Beregningen af cos(A) indgår som en mellemregning ved beregningen af mb ; men man ender jo med et udtryk for mb, hvori kun indgår de tre sidelængder i trekanten.


Svar #11
04. februar 2012 af v1717 (Slettet)

Det går nok alle kan fejle ;)  

er det den her medianformel jeg skal bruge, da det er på siden a den rammer? :-)

ma = (1/2)·(2(b2 + c2) - a2)0,5


Brugbart svar (1)

Svar #12
04. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Jeg foreslog betegnelserne a = 5, b = 8, og c = 10 i #2. Da man skal finde medianen til siden med længden 8, er det således medianen mb , der skal bestemmes, og formlen hertil er givet i #2, #3, #4, og #5.

Men hvis man giver siderne andre betegnelser, skal man selvfølgelig benytte en tilsvarende justeret formel.


Svar #13
04. februar 2012 af v1717 (Slettet)

Nårh på den måde :D tusind tak for hjælpen


Svar #14
04. februar 2012 af v1717 (Slettet)

Vi regner vinkel A ud ved at bruge cosinusrelationen: cos(A)=b^2+c^2-a^2/2bc
nu indsætter vi tallene i stedet for bogstaverne, så vil det således ud: cos(A)=10^2+5^2-8^2/2·10·5. Dette giver resultatet: 61/100 = 0,61. Nu skal vi bruge vores konverter til at finde hvor stor vinklen A er: cos-1(0,61) = 52,41 grader. Nu skal vi bruge cosinusrelationen: a^2=b^2+c^2-2bc·cos(A) for at finde længden af medianen til siden a. Resultatet vil blive: 125-61= 64. Nu er jeg kommet frem til at længden af m vil være 64.

- ud fra jeres hjælp har jeg nu skrevet sådan her i min aflevering. Kan i lige sige om jeg har fået fat på det nu? :D


Brugbart svar (1)

Svar #15
04. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#14

Det er da helt ude i hampen at påstå, at en trekant med de tre sidelængder 5, 8 og 10 skulle have en median på 64.

Det hele er forklaret i #1. Genlæs også forklaringen i #10. Du finder ikke medianen ma ved at benytte cosinusrelationen for siden a.

Igen: jeg foreslog betegnelserne a = 5, b = 8, og c = 10 i #2. Du er selvfølgelig velkommen til at benævne dem i en anden rækkefølge. Angiv da så i det mindste, hvorledes du har benævnt siderne.

Med disse betegnelser finder man

ma = (√303)/2 ≈ 8,703

mb = √(93/2) ≈ 6,819

mc = √(39/2) ≈ 4,416

 


Svar #16
05. februar 2012 af v1717 (Slettet)

okay mange tak :-) jeg vil bruge de betegnelser du foreslår. Jeg tænkte nok der var noget galt der.. da jeg fik det til 64. 


Svar #17
05. februar 2012 af v1717 (Slettet)

Jeg har fundet ud af det nu ! :) rigtig mange gange tak for at i tog jer tid til at hjælpe :D


Skriv et svar til: Trigonometri - Cosinusrelationerne

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.