Matematik

Parameterkurve

06. februar 2012 af elissa92

Håber, jeg kan få idt hjælp :)

Jeg har uploadet filen. Det er den sidste opgave, hvor Maple driller mig..

Når jeg skal løse en ligning for t, får jeg et imaginært tal. Hvordan skal jeg skrive det op?

 

På forhånd tak :)

Vedhæftet fil: Hjæælp.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man skal løse ligningen

5·cos(t/2) + 2·cos(2t) = 0

Her kan man gøre brug af formler for den dobbelte vinkel et par gange:

cos(2t) = cos2(t) - sin2(t) = 2·cos2(t) -1

             = 2·(2·cos2(t/2) -1)2 -1

             = 2·(4·cos4(t/2) -4·cos2(t/2) +1) -1

             = 8·cos4(t/2) - 8·cos2(t/2) + 1 ,

hvorfor man skal løse 4-gradsligningen

16x4 -16x2 +5x +2 = 0 ,

hvor x = cos(t/2) .

Ligningen har to komplekse rødder og to reelle rødder, hvoraf den ene ligger mellem -1 og 1 og derfor er en acceptabel løsning.


Svar #2
06. februar 2012 af elissa92

Nårh ja det ved jeg.. Men jeg tænkte på, at jeg gerne vil have en IT-løsning på det. Jeg vil altså gerne vide, hvordan jeg skal opskrive den i Maple,


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Du beklagede dig over, at du fik en kompleks løsning, og jeg har her gjort opmærksom på, at der også er reelle løsninger, hvilket man indser, hvis man ikke er blindt bundet til et computerprogram.

Du kan vel løse 4.-gradsligningen ved hjælp af dit CAS-værktøj.


Svar #4
06. februar 2012 af elissa92

Ja, du har vel ret :)
Vil benytte mig af det..

 


Skriv et svar til: Parameterkurve

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.