Matematik

En cirkel har ligning - HASTER

14. februar 2012 af lalalalama (Slettet) - Niveau: A-niveau

HÅÅBER I VIL HJÆLPE DET HASTER.. et detaljeret svar!! tak :-)

 

4) En cirkel har radius √40  og centrum (0,2) og en linje l: x-2y-6=0


a) Bestem en ligning for den linje m, der går gennem Q, som står vinkelret på l.


b) bestem koordinatsættet til skæringspunktet mellem l og m.
- cirkel har to tangenter der er parallelle med l.


c) bestem koordinatsættet til hvert af røringspunkterne for de to tangenter


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. februar 2012 af Euroman28

Du har vist glemt at skrive. Q det er punkt. Har du koordinatet til den?

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #2
14. februar 2012 af lalalalama (Slettet)

Euroman og andre hjælp mig det haster.. 

En cirkel har radius √40  og centrum (0,2) og en linje l er bestemt ved ligningen: x-2y-6=0 

har ikke andet


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. februar 2012 af Euroman28

tjek lige om du har skrevet opgaven rigtig op. 

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #4
14. februar 2012 af lalalalama (Slettet)

Det har jeg.. den har centrum Q(0,2)


Brugbart svar (1)

Svar #5
14. februar 2012 af Euroman28

jamen tænk dig godt om. Hvad er det gælder to linjers hældningstal hvis de skal være vinkelrette??

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #6
14. februar 2012 af lalalalama (Slettet)

0?


Svar #7
14. februar 2012 af lalalalama (Slettet)

Jeg fatter den ikke..


Svar #8
14. februar 2012 af lalalalama (Slettet)

Skal aflevere om lidt.. ville være lækkert hvis du skal svare detaljeret..


Brugbart svar (1)

Svar #9
14. februar 2012 af Euroman28

Nej, 

Hvis du har to linjen med hældningkvotienterne

og

så hvis de skal være vinkelrette så skal det gælde

din linjen kan omskrives til at y=1/2x-3

derfor må hældningen for den linje du søger være -2 og hvis den skal gå igennem punktet (0,2) 

så er y = -2x +b -> 2 = -2*0 + b -> b = 2 

derfor er din linje y=-2x+2

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #10
14. februar 2012 af lalalalama (Slettet)

MANGE TAK :-)

 

Hvad med til b og c?

 

du den bedste!


Brugbart svar (1)

Svar #11
14. februar 2012 af Euroman28

b) der sætter du linjerne lig hinanden og finder fælles x. 

 

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #12
14. februar 2012 af lalalalama (Slettet)

c)?


Brugbart svar (1)

Svar #13
14. februar 2012 af mathon

     skæring kræver

                                              x-2y-6=0  og  2x + y = 2
dvs
                I:       x - 2y  = 6
                II:    4x + 2y = 4                    I og II adderes

                       5x = 10
                       x = 2                              som indsat i   2x + y = 2   giver

                      2·2 + y = 2
                      y = -2

   skæringspunkt
                                   (x,y) = (2,-2)


Brugbart svar (1)

Svar #14
14. februar 2012 af mathon

ligningen for de to tangenter
                                                         x - 2y + c1 = 0  med normalvektor n = [1,-2] og |n| = √(12+(-2)2) = √(5)

                                                         x - 2y + c2 = 0
og
                             (x - 2y + c1) / √(5) = √(40)       

                             (0 - 2·2 + c1) / √(5) = √(40)

                              c1 = 4 + √(200)
       
                            

                             (x - 2y + c2) / √(5) = -√(40)

                             (0 - 2·2 + c2) / √(5) = -√(40)

                              c2 = 4 - √(200)

hvoraf
                                                         x - 2y + 2(2+5√(2)) = 0           
                                                         x - 2y + 2(2-5√(2)) = 0

                                                         (1/2)x - y + (2+5√(2)) = 0           
                                                         (1/2)x - y + (2-5√(2)) = 0

                                                         y = (1/2)x + (2+5√(2))   
                                                         y = (1/2)x + (2-5√(2))

røringspunkternes
førstekoordinater 
beregnes
af
                                                         x2 + (y-2)2 = 40

                                                                     x2 + ((1/2)x + (2+5√(2)) - 2)2 = 40

                                                                     x2 + ((1/2)x + (2-5√(2)) - 2)2 = 40

 

                                                      

  

                                                                       

                                                             
                         

 


Brugbart svar (1)

Svar #15
14. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

a) Linien m skal være vinkelret på linien l: x -2y -6 = 0 , og den skal gå gennem punktet Q(0,2), så linien m har en ligninge af formen

2x +y + d = 0 ,

hvor d bestemmes af punktet Q: 2 + d = 0 , d = -2, så ligningen er 2x + y -2 = 0

c) Cirklens tangenter, der er parallelle med l, har linien l's normalvektor som normalvektor. En normalvektor er vektoren

n = (1 , -2) ,

der har længden |n| = √5 . En normalvektor til l , der har længden r = √40 svarende til cirklens radius, er vektoren

b = (r / |n|) n = (√40 / √5) n = (2√2) n = (2√2 , -4√2) .

Koordinaterne til de to røringspunkter for tangenterne til cirklen parallelle med l er da

OR = OQ + b     og    OS = OQ - b

 


Skriv et svar til: En cirkel har ligning - HASTER

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.