Matematik

Stamfunktioner

16. februar 2012 af Husne (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvordan bestemmer jeg en stamfunktion hvis jeg ved at dens graf har y=-2 som tangent?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Linien y = -2 er en vandret linie, så man løser ligningen

F'(x0) = 0 ,

og så vides det, at F(x0) = -2 .


Svar #2
16. februar 2012 af Husne (Slettet)

Hmmm jeg forstår det ikke :S

funktionen er f(x)=1/2 x + 3

så F(x)=x^2 / 4 + 6x + k

 

Hvad skal jeg nu?


Svar #3
16. februar 2012 af Husne (Slettet)

F(x)=x^2 / 4 + 6x + k

F'(x0) = f(x0) = 1/2x0 + 3 = 0

x0 = -6

dvs.
røringspunktet er (-6,-2)

hvoraf:
F(-6) = (-6)^2 / 4 + 3*(-6) + k = -2

9 + (-18) + k = -2

-9 + k = -2

k = -2 - -9 = 7

 

konklusion:

F(x) = (x)^2 / 4 + 3x + 7

 

right? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Hvis funktionen selv er

f(x) = (1/2)x + 3 ,

er en stamfunktion da

F(x) =  (1/4)x2 + 3x + k

Stamfunktionens graf skal have linien y = -2 som tangent. Da denne tangent er vandret, (hældningskoefficienten er lig med 0), løser vi først ligningen

F'(x) = 0 , dvs f(x) = 0, eller (1/2)x + 3 = 0 , eller x = -6 . Der skal da gælde, at F(-6) = -2, dvs

(1/4)(-6)2 + 3·(-6) + k = -2 , eller

9 -18 + k = -2 , eller

k = 7

Det er interessant, at du har beregnet F(-6) korrekt, selv om den fundne forskrift for F(x) er forkert i starten af indlægget.

 


Skriv et svar til: Stamfunktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.