Matematik

Skalarproduktet

16. februar 2012 af mathbj (Slettet) - Niveau: A-niveau

Det undre mig lidt hvad forskellen kan være på den kommutative lov og den distributive lov, hhv. vektor a * b = b * a og vektor a * (b + c) = a * b + a * c. Jeg kan se at der kun er to vektorer i den første ligning og tre i den anden. Er der nogen forklaring på at man ikke altid bare vælger den kommutative lov, når der her kun skal benyttes to vektorer for at finde skalarproduktet?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Det er to helt forskellige love. Den kommutative lov viser, at rækkefølgen af vektorerne i skalarproduktet er ligegyldigt. Den distributive lov viser, hvorledes skalarproduktet af en vektor med en sum af to vektorer skal beregnes; men den siger jo intet om kommutation af to vektorer.


Svar #2
17. februar 2012 af mathbj (Slettet)

Du siger: "Den distributive lov viser, hvorledes skalarproduktet af en vektor med en sum af to vektorer skal beregnes". Men der indgår jo tre vektorer i den distributive lov og ikke kun to!? Og når jeg prøver at sætte tal ind i den distributive lov er det ligegyldigt hvad rækkefølgen er ligesom den kommutative lov.


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. februar 2012 af nielsenHTX

#2
a * (b + c)=(distributive lov)a * b + a * c=(Den kommutative lov)b * a + c * a
"Og når jeg prøver at sætte tal ind i den distributive lov er det ligegyldigt hvad rækkefølgen er ligesom den kommutative lov." ja men det er på grund af den kommutative lov


Svar #4
17. februar 2012 af mathbj (Slettet)

a * b = b * a : den kommutative lov

 

a * (b + c) = a * b + a * c : den distributive lov

 

Sådan er det skrevet op i den bog jeg bruger, og nævner ikke at a * b + a * c skulle være den kommutative lov. 

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, den distributive lov viser, hvorledes skalarproduktet af en vektor (a) med en sum af to vektorer (b og c) skal beregnes. Læs nu (og forstå), hvad der skrives.

Ingen har påstået her, at ab + ac har noget med den kommutative lov at gøre.

Undlad også at bruge gangetegnet * , når der menes skalarprodukt • (fed gangeprik).


Svar #6
17. februar 2012 af mathbj (Slettet)

Grundlæggende er det vel bare velkendte regneregler der bruges 


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Når man indfører en helt ny regneoperation som skalarprodukt for vektorer, er det grundlæggende, at man først undersøger, hvilke regneregler, der gælder for skalarproduktet. Her viser det sig, at skalarproduktet opfylder både den kommutative lov og den distributive lov. Det følger af, at disse love gælder for regning med reelle tal.

Der er ikke tale om, at det "bare er velkendte regneregler", der bruges.

Som et modstykke kan det her nævnes, at den kommutative lov ikke gælder for vektorproduktet af to vektorer (krydsproduktet).


Svar #8
17. februar 2012 af mathbj (Slettet)

Ja, fordi man ganger a1 med b1 og a2 med b2, hvilket ikke er krydsproduktet.


Brugbart svar (0)

Svar #9
17. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Nej, det er ikke krydsproduktet.

Jeg prøvede at gøre det klart for dig, at når man indfører en ny regneoperation, kan man ikke bare tage for givet, at alle de kendte regneregler, der gælder for reelle tal, også gælder for den nye regneoperation. Det er noget, der skal eftervises først.

Og eksemplet med krydsproduktet nævnte jeg for at vise, at der findes regneoperationer, for hvilke de kendte regler for de reelle tal, ikke gælder.


Skriv et svar til: Skalarproduktet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.