Matematik

Ligningsystemet

27. februar 2012 af Glans (Slettet) - Niveau: B-niveau

jeg skal løse denne ligningssystemet, og jeg bruger metoden med to ligninger med to ubekendte, er det rigtigt eller?

1) x-2y=-2

2)3x-y=9

Jeg regner ligning 1) x-2y=-2

x=-2+2y

Den sætter jeg på x's plads i ligning 2)

3(-2+2y)-y=9

-6+6y-y=9

6y-y=3

5y/5=3/5

y=3/5

og den sætter jeg så på x's plads i ligning 1)

x-2*3/5=-2

x-6/5=-2

x=-2+6/5

x=-4/5

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. februar 2012 af NejTilSvampe

"metoden med to ligninger med to ubekendte" 

to ligninger med to ubekendte er mere en beskrivelse af et problem, end at det er en "metode".

Vi har nogle forskellige metoder til at løse to ligninger med to ubekendte.

1) substitutions metoden

2) ligestore koefficienters metoden

3) determinant metoden

er dem jeg lige kan komme op med på stående fod.

Det ser ud til at du har valgt den første, substitutions metoden, hvor man isolerer en af variablerne i en af ligningerne, og indsætter(substituerer) i den anden ligning.

Men du laver en fejl her:

 

-6+6y-y=9  

6y-y=3        <-- Du skal lægge 6 til på højre side, ikke trække fra. Så der bør stå:

6y - y = 15

Fortsæt derfra.


Svar #2
28. februar 2012 af Glans (Slettet)

Ah, okay. Mange tak for hjælpen. Jeg har fået y=3 og x=4 og jeg tror det er rigtigt:D


Brugbart svar (1)

Svar #3
28. februar 2012 af NejTilSvampe

#2 - du skal ikke tro, du skal vide. Indsæt dine værdier i dine oprindelige ligninger:

y = 3 , x = 4

1)  4 - 2*3 = -2         <-- sandt

2)  3*4 - 3 = 9          <-- sandt

Begge udtrykkene er sande, dermed er y = 3 og x = 4 , en løsning til ligningssystemet.


Skriv et svar til: Ligningsystemet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.