Matematik

f(x)=3x^3-24x^2+48x=0?

28. februar 2012 af Sinimini (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej

Hvordan løser jeg funktionen: f(x)=3x^3-24x^2+48x=0

Jeg har prøvet med nulreglen og kom frem til: 3x = 0 V (x-4)^2 = 0

Men ved ikke hvordan jeg kommer videre


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. februar 2012 af Krabasken (Slettet)

x går op i alle led, så een løsning er x = 0


derefter divider ligningen med x og med 3 (for at få lidt mindre tal)


Så har du en andengradsligning, som du kan løse for de sidste 2 rødder


x^2-8x+16 = 0

 

- Du kan selvfølgelig osse bare skrive af fra # 2 -

;-)

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. februar 2012 af nielsenHTX

f(x)=3x^3-24x^2+48x=0 

kan rigtigt nok faktorers til 3*x*(x-4)^2 = 0

så 3x=0  eller (x-4)^2 = 0 nulreglen kan så bruges igen på (x-4)^2 = 0 så

x=0 eller x-4=0

så 3x^3-24x^2+48x=0 for

x=0 eller x=4

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. februar 2012 af DrNielsen

løs diskriminanten, og brug Viëtes sætning til at finde rødder.


Svar #4
28. februar 2012 af Sinimini (Slettet)

jeg forstår ikke hvordan man kan bruge nulreglen på (x-4)^2?


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. februar 2012 af nielsenHTX

#4  (x-4)^2 =(x-4)(x-4)=0 hvis (x-4)=0 eller (x-4)=0


Svar #6
28. februar 2012 af Sinimini (Slettet)

undskyld, jeg forstår det stadig ikke....


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. februar 2012 af nielsenHTX

#6 så løs den som #1 foreslår hvor man kun bruger nulrelgen en gang

3x(x^2-8x+16) = 0  så

3x=0 eller x^2-8x+16 = 0   der så kan løses på selvvanligvis

 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. februar 2012 af Krabasken (Slettet)

Hvis du følger # 1 vil du, når du har fundet diskriminanten, se at den er 0 dvs. x=4 simpelthen er en dobbeltrod.


Svar #9
28. februar 2012 af Sinimini (Slettet)

Hmm... har ikke hørt ordet "dobbeltrod" før. Men nu når du siger det, komme rjeg faktisk i tanke om, at fik x-løsningerne til 0,4,4 i maple. Jeg kunne ikke forstå hvorfor 4 stod der to gange. Kan du forklare mig hvorfor?


Brugbart svar (0)

Svar #10
28. februar 2012 af nielsenHTX

#9  det følger direkte for løsningen af en 2.gradsligning

x=(-b±√D)/2a   hvis D=0   sker der ikke noget med ±√D=±0


Skriv et svar til: f(x)=3x^3-24x^2+48x=0?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.