Matematik

MAT AB2 - opg 526

29. februar 2012 af Amalievdll (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, sidder og skal lave en aflevering og kan ikke finde ud af den her ... Hvis nogen kunne hjælpe med fremgangsmåden ville det være lækkert :)

526) Angiv, uden brug af cas, monotoniintervallerne for

f1(x)=2x^2+2x-4

f2(x)=x^4-2x^3

f3(x)=x^8-6x^2+9x+2

f4(x)=x(x^2-3) 

 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. februar 2012 af PeterValberg

Vi ta'r lige den første som eksempel:

f1(x) = 2x2 + 2x - 4

Først bestemmes den afledede funktion efter gældende regler:

f1'(x) = (2x2 + 2x - 4)' = 4x + 2

Sæt f1'(x) = 0  og løs ligningen:

4x + 2 = 0    ⇔    x = -0,5

Grafen for f1 har således et ekstrema ved x = -0,5

lav nu en fortegnundersøgelse for f1'(x) på hver side af dette ekstrema

f1'(-1) = 4·(-1) + 2 = -2

f1'(0) = 4·0 + 2 = 2

Nu kan du konkludere:

f1er faldende i intervallet ]-∞;-0,5] da f1' < 0

f1er stigende i intervallet [-0,5;∞[ da f1' > 0

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. februar 2012 af Krabasken (Slettet)

- Eet ekstremum --

flere ekstrema . . .

;-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. september 2012 af zumbu (Slettet)

Hej jeg har også virkelig brug for hjælp til disse opgaver, så jeg tænkte på, du har jo lavet dem og har sikkert dine gamle notater, så du kunne skrive dem ind til mig :-)? 

tak på forhånd:-D


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Hvad har du problemer med her? Hvad har du selv gjort?

For at angive monotoniintervallerne for en funktion f(x) skal man generelt starte med at løse ligningen

                                             f '(x) = 0 .


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. september 2012 af zumbu (Slettet)

jeg har prøvet at løse den første opgave, men jeg forstår ikke hvordan den kan give -0,5 ? :-(


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. september 2012 af zumbu (Slettet)

og hvordan er de kommet frem til dette:

f1'(-1) = 4·(-1) + 2 = -2

f1'(0) = 4·0 + 2 = 2 ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Først differentierer man funktionen f1(x), og så løser man ligningen f1'(x) = 0 . Det er gennemgået i detaljer i #1. Når man har bestemt nulpunkterne for f1'(x), beregner man f1'(x) på hver side af nulpunkterne for at bestemme fortegnsvariationen for f1'(x) .

I #1 er det også fundet, at

f1'(x) = 4x + 2 .

Man indsætter så de relevanter værdier for x til beregning af f1'(-1) og f1'(0) .


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. september 2012 af zumbu (Slettet)

okey tak, jeg har forstået det nogenlunde, men jeg må bare prøve mig ad...


Brugbart svar (0)

Svar #9
17. september 2012 af zumbu (Slettet)

Hej igen, jeg har prøvet men jeg kan simpelthen ikke komme videre i :

f2(x)=x^4-2x^3

jeg har regnet på:

f2(x)=x^4-2x^3 -->

f2' (x) = (x^4 - 2x^3)' = 4x^3 - 6x^2 -->

4x^3 - 6x^2 = 0

x(4x^2 - 6x) = 0

??????

kan ikke komme videre... :-(


Brugbart svar (0)

Svar #10
17. september 2012 af zumbu (Slettet)

er det nu man beregner diskriminant, hvor A =4x^2 og B= 6 og C= 0 ??


Brugbart svar (0)

Svar #11
17. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Man skal løse ligningen

4x3 - 6x2 = 0 , dvs

2x2 · (2x - 3) = 0

Benyt nulreglen til at løse ligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #12
18. september 2012 af Krabasken (Slettet)

g(x) = x^4 - 2x^3
 

Det er glimrende, at du har sat x uden for parentes i # 9 - MEN det gælder altså om

at sætte så MEGET som muligt uden for parentes, som Andersen har gjort i # 11, altså:
 

2x^2 * (2x - 3) = 0
 

Så bruger du nulreglen: For at det kan være 0 må enter 2x^2 være 0, altså x = 0   

(som er en dobbeltrod pga. x^2 - derfor intet ekstremum her, men et vendepunkt), ELLER 2x - 3 = 0,

altså x = 3/2
 

Prøv at se den vedhæftede skitse.

Vedhæftet fil:1AMALIE.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #13
18. september 2012 af mathon

eller
             

                               4x3 - 6x2 = 0 , dvs

                               4·x2 · (x - (3/2)) = 0

              Benyt nulreglen til at løse ligningen.


Skriv et svar til: MAT AB2 - opg 526

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.