Matematik
Integral
Hvordan kan jeg udregne integralet:
∫eix/(1+x^2)dx i hånden Jeg har prøvet partiel og integration ved substitution, men det bliver umiddelbart noget rod :/
Svar #1
01. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)
Er det et ubestemt integral, eller er der grænser på integralet?
Svar #3
01. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)
#2
Det er jo en ret så væsentlig detalje. Da cos(x) er en lige funktion, 1/(1+x2) er en lige funktion, og sin(x) er en ulige funktion, fås så
-∞∫∞ eix/(1+x2) dx = 2 · 0∫∞ cos(x)/(1+x2) dx = π / e
Det kan beregnes ved hjælp af kompleks funktionsteori.
Svar #4
02. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)
Til #3.
At integralet har den anførte værdi vises ved brug af residuesætningen for komplekse funktioner.
Funktionen
f(z) = eiz / (1 + z2) , z ∈ C \ {i , -i}
har en simpel pol for z0 = i og for z0 = -i . Da nu
f(z) = eiz / ((1 +iz)(1 -iz)) = eiz / ((z -i)(z +i))
har vi for polen z0 = i
Res(f(z)) = e-1 / (2i) .
Indføres vi nu en lukket kurve, langs x-aksen fra -R til R og så ad den øvre halvcirkel med centrum i 0 med radius R tilbage til udgangspunktet, vil kurven omslutte polen z0 = i , hvis R > 1 , og vi har derfor
Lader man nu R →∞ , kan man vise, integralet langs halvcirklen går mod 0 , mens integralet langs x-aksen går mod det søgte integral, hvorfor vi har
Skriv et svar til: Integral
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
