Studieretningsprojekt/-opgave (SRP/SRO)

Kemi beregninger

03. marts 2012 af mariahjortlund (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej :)

jeg sidder og laver SRO og er nu stødt ind i denne opgave, som jeg ikke forstår så meget af.

er der nogen der kan hjælpe mig?

 

Vi vil først beregne pH under forudsætning af, at vi kan se bort fra vands autoprotolyse, hvilket er tilfældet, hvis [H3O+] er større end 10-6 mol/L.
Ligevægtsreaktionen er

  S + H2O <--> B + H3O+

Basekoncentrationen er [B] = [H3O+] og syrekoncentrationen er [S] = c – [H3O+].
Ligevægtskonstanten   er givet ved

Ks= [B]*[H3O+] / [S]

1. indsæt udtrykkene for [B] og [S] i formlen for   og vis ved omskrivning af ligningen, at der fremkommer følgende andengradspolynomium i [H3O+]:

[H3O+]2 + Ks * [H3O+] - c * Ks = 0

 

2. Gør rede for, at dette polynomium har to rødder, hvoraf den ene er positiv og den anden er negativ.

3. Vis, at den positive rod kan skrives som

[H3O+] = Ks / 2 * (√1 + 4c/Ks - 1)

 

4. Hvis ligevægtskonstanten   er meget stor sammenlignet med c, bliver brøken 4c/  meget lille og værdien af kvadratroden meget tæt på 1. Parentes-faktoren bliver derfor meget tæt på 0. For små størrelser   gælder tilnærmelsesformlen

√1 + ε ≈ 1 + 1/2ε

brug denne til at vide, at i så fald er [H3O+]≈ c


Brugbart svar (2)

Svar #1
03. marts 2012 af mathon

mener du ikke
                                 "brug denne til at vise, at i så fald er [S] = c – [H3O+] c" ?


Brugbart svar (2)

Svar #2
03. marts 2012 af mathon

se


Svar #3
03. marts 2012 af mariahjortlund (Slettet)

det er desværre ikke sådan opgaven lyder nej :)


Brugbart svar (2)

Svar #4
04. marts 2012 af mathon

korrektion af link hvormed #1 og #2 bortfalder
          se
 

 


Skriv et svar til: Kemi beregninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.