Matematik

eksp.....

06. marts 2012 af sexysofie (Slettet) - Niveau: B-niveau

Er gået i stå kan jeg ik få lidt hjælp

 

figuren viser Danmarks udgifter til undervisning i 1986 og 1998.

2 søjler i et diagram:

på den første 1986       43,8
på den anden 1998      88,5

 

bestem hvor store Danmarks udgifter til undervisning vil være i 2010 under forudsætning af, at disse udgifter vokser eksponentielt i perioden 1986-2010

 

1986 er vel ligesom 0

1998 er vel ligesom  12

så skal jeg finde a og b

og b er 43,8

men a kan jeg ik finde ud af.. man skal sige x2-x1 kvadratroden af y2/y1 dvs 12-0 kvadratroden af 88,5/43,8 og så viser min lommeregner at det giver 12? det passer ik helt vel? jeg tror jeg gør noget forkert..


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man skal bestemme en eksponentiel model af formen

y = b · ax

hvor x er antal år efter 1986, og y udgifterne. Der er givet de to punkter

(0 ; 43,8)  og  (12 ; 88,5) ,

som giver

b = 43,8    og

88,5 = 43,8 ·a12

dvs.

a = (88,5 / 43,8)1/12 = 1,060366


Svar #2
06. marts 2012 af sexysofie (Slettet)

tak .. For at finde svaret på spørgsmålet så siger man vel bare b*a^x    dvs 43,8*1,060366^1/12    = 44,0145

så det er danmarks udgifter ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nej, det er ikke korrekt. Du har ikke fanget essensen i en eksponentiel udvikling.

Året 2010 svarer til x = 24, så man får jo her

y(24) = 43,8 · (88,5/43,8)24/12 = 43,8 · (88,5/43,8)2 = 88,52 / 43,8 = 178,8


Skriv et svar til: eksp.....

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.