Matematik

Potensfunktion

06. marts 2012 af Studscientpol (Slettet) - Niveau: B-niveau

Om en funktion   gælder, at f(2)=20 og f(6)=180. Bestem a og b.

 

Uden hjælpemidler...


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. marts 2012 af peter lind

Potensfunktionen er y = b*xa, hvor du skal finde a og b. Sæt de 2 oplyste punkter ind får du 2 ligninger med 2 ubekendte, som du må løse. Deler du de 2 ligninger med hinanden går b ud så du har en ligning med en ubekendt


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. marts 2012 af Mixzo (Slettet)

Hej Kasper

 

Du starter med at stille 2 ligninger op på formen y= b*x^a

 

20=b*2^a

180=b*6^a

 

Derefter dividere du de 2 ligninger med hinanden

 

20/180 = (2^a)/(6^a)

Nu kan man se at b går ud.

20/180 = (2^a)/(6^a)

Nu er der en potens regel der siger man man må sætte det opløftede udenfor

20/180=(2/6)^a

så beregner man.

0,11111111 = (0,3333333)^a

Nu tager man så log på begge sider for at få a ned foran

log(0,111111) = a * log(0,333333)

og til sidste

log(0,11111)/log(0,33333) = a

men man kan jo sige at der skal du bruge hjælpemiddel.

 

Min lærer siger at, man ikke kan komme op i det uden hjælpemiddel, men at man kun kan komme op i metoden til det.

 

Mvh


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. marts 2012 af peter lind

Hvis du ikke havde rundet af havde du måske set at du kan komme videre det korrekte er Log(1/9)/log(1/3) = -2*Log(3)/( -log(3)

Kan iøvrigt også ses tidligere i opgaven


Brugbart svar (2)

Svar #4
06. marts 2012 af mathon

       potensfunktion:
                                             f(x) = y = b·xa

                                                    y2/y1 = (x2/x1)a

                                                    180 / 20 = (6 / 2)a

                                                     9 = 3a

                                                     32 = 3a

                                                     a = 2


                                                     y = b·x2

                                                     b = y / x2

                                                     b = 20 / 22 = 20 / 4

                                                     b = 5


                                             f(x) = y = 5·x2
 

 

                                        


Skriv et svar til: Potensfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.