Matematik

Talteori

10. marts 2012 af bonzoadam (Slettet) - Niveau: A-niveau

En mand køber rødvin til 12 kr pr. flaske og hvidvin til 13 kr pr flaske. Han betaler i alt 248 kr for vinen. Hvor mange flasker af hver slags køber han?

Jeg kender godt resultatet-jeg er mere interesseret i hvilken ligning man opstiller.


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. marts 2012 af Erik Morsing (Slettet)

Prøv lige at checke den opgave igen, det ser for billigt ud. Ellers 12 kr/fl * x + 13 kr/fl * y = 248 kr og x+y=25 kr.


Brugbart svar (1)

Svar #2
10. marts 2012 af wut123 (Slettet)

Du skal løse ligningen 

                

Her er en generel måde at løse ligninger af den type:

Først tjekker vi om ligningen har en løsning - da vil  

               

Eftersom sfd(12,13)=1 og 1 åbenlyst er en divisor af 248, eksisterer en løsning.

Ved brug af Euklids Udvidede Algoritme på tallene 12 og 13 har vi

              

hvoraf vi nu kan finde en partikulær løsning til ligningen:

Den fuldstændige løsning er nu givet ved

 

Nu mangler vi kun at finde en løsning der giver mening for opgaven - dvs en løsning hvor y>0 og x>0.

Det ses passer for Z=20 så


Svar #3
10. marts 2012 af bonzoadam (Slettet)

 #2 opgaven er fra Kristensen og Rindung 1974....så derfor er vinen så billig:-)

#3 Hvad står sfd for?


Brugbart svar (1)

Svar #4
10. marts 2012 af wut123 (Slettet)

største fælles divisor


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. marts 2012 af Erik Morsing (Slettet)

#2 ja den er virkelig god din fremstilling - havde jeg faktisk glemt. Men så passer det jo heller ikke, at priserne er 12 og 13 kroner, men derimod 12 og 8 kroner.


Skriv et svar til: Talteori

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.