Matematik

differentialligninger

15. marts 2012 af ACBorup (Slettet) - Niveau: A-niveau

I et bestemt kredsløb er strømstyrken I(t)(målt i ampere) en funktion af tiden t (målt i
sekunder). Det oplyses, at I(t) er løsning til differentialligningen


0,4 dI + 10 I = 9,
      dt

og I (0) = 0

.
a) Bestem strømstyrkens væksthastighed, når strømstyrken er 0,3 ampere.
b) Bestem en forskrift for I(t).

 

Hvordan laver jeg b'eren?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man skal løse differentialligningen

0,4·y' + 10y = 9 , dvs

0,4·y' = 9 -10y = -10·(y - 0,9) , eller

0,4·(y -0,9)' = -10·(y - 0,9) , eller

(y - 0,9)' = -25·(y - 0,9) ,

som er af formen

u' = a·u ,

der har løsningen

u(t) = c·eat

 


Svar #2
15. marts 2012 af ACBorup (Slettet)

hvordan kan du se at den er af formen u' = a*u ?

 

Det kan jeg ik¨ke forstå hvordan man kommer frem til.


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. marts 2012 af Erik Morsing (Slettet)

Det er heller ikke så let at forstå. Udgangspunktet er den lineæe 1. ordens homogene ligning (de hvor højresiden er 0). Den har en løsning med enoget med x. Man ser så på et begreb, der hedder eksakte differentialligninger og prøver at finde en en integrationsfaktorm, der afhænger af x, så man kan skrive den på en bestemt måde. Kan man det, kan man også separere de variable og integrere, og så finder man løsningen F(x) = ehx, hvor h(x)=∫f(x)dx.

Du er derfor nødt til at læse om eksakte differentialligninger og integrationsfaktorer, før du forstår det. Men alt dette her hører ikke til gymnasiepensum, gjorde i hvert tilfælde ikke på min tid.


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Forstår du, hvordan ligningen

(y - 0,9)' = -25·(y - 0,9)

fremkommer?

Sætter man u = y - 0,9 , ser man, at

u' = -25·u ,

dvs en differentialligning af formen

u' = a·u

med a = -25.

#3

Morsing -- differentialligninger er blevet en del af pensum i gymnasiet på et eller flere af matematikniveauerne.


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. marts 2012 af Erik Morsing (Slettet)

nå ok, så ved jeg det


Svar #6
15. marts 2012 af ACBorup (Slettet)

hhmm ikke rigtigt. Vi har bare lært at differentialligninger kan være af typen

y' = k*y

y' = ce^kx

y' = b/a + ce^-ax osv...

men det er ikke en af disse tre eller hvad?

 

troede faktisk den var af typen y' = ky med løsningen y = ce^kx

 

Men det er måske forkert.

 

Jeg får resultatet til at være I(t) = -0,9*e^(-25t) + 0,9


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det er jo netop en differentialligning af typen y' = ky , som det også er nævnt i #1 .

Så løsningen er

I(t) - 0,9 = c·e-25t

og da I(0) = 0 , finder man c = -0,9 , svarende til din løsning.


Skriv et svar til: differentialligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.