Matematik

Sandsynlighedsregning

16. marts 2012 af AH11 (Slettet)

Heej folkens!

Jeg har et spørgsmål angående sandsynlighed og kombinatorik. 

Hvis man vil finde ud af, hvor stor sandsynligheden er for at vinde i lotto, kan det gøres ved, at først at finde ud af hvor mange måder man kan vælge 7 tal ud af 36. Dette kan gøres på:

K(36,7) = 8347680

Og man kan jo kun have en måde, at have 7 rigtige ud af 7 rigtige på:

K(7,7) = 1

Sandsynligheden for at vinde er da: K(7,7) / K(36,7) => 1/8347680 = 0,0000198%

Ovenstående har jeg styr på, men hvis man skal finde sandsynligheden for at få 6 rigtige, vil jeg gøre det på samme måde, altså:

K(7,6) / K(36,7)

Men jeg har fået fortalt, at dette ikke er helt korrekt. Har fået fortalt, at man skal sige:

(K(7,6) * K(29,1) ) / K(36,7)

Dette forstår jeg dog ikke helt? altså jeg kan se, at K(29,1) kommer fra de 29 ikke - vindertal, men forstår ikke helt hvorfor dette led skal med?? Håbede i måske kunne hjælpe mig.

På forhånd mange tak.

Hilsen fyren, der har svært ved sandsynlighed, kombinatorik og statistik :D


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. marts 2012 af nielsenHTX

ved K(7,6) finder man 6 tal, men bare fordi de første 6 tal er dine vinder tal(eks), skal der jo stadigvæk trækkes et tal mere. som så rigtigt nok kan trækkes på K(29,1) måder.

sagt på en anden på måde du ved der kommer 7 tal K(7,6) vælder 6 af dem og K(29,1) vælder så det sidste 


Brugbart svar (1)

Svar #2
16. marts 2012 af mathon

    udfaldet er et både....og  

        både 6 ud af 7 og 1 ud af 29
dvs
            K(7,6) · K(29,1)            ud af K(36,7) mulige

hvorfor
               P(6 rigtige) = K(7,1) · K(29,6) / K(36,7)  = 


Svar #3
16. marts 2012 af AH11 (Slettet)

Det I siger giver meget mening. Det kan jeg sagtens se! Jeg mangler jo stadigvæk det 7. tal, som I rigtig nok siger kan trækkes på K(29,1)

Det burde jeg selv have regnet ud, men mange tak for hjælpen :D


Skriv et svar til: Sandsynlighedsregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.