Matematik

Bestem a

23. marts 2012 af susubu (Slettet) - Niveau: C-niveau

Bestem a, således at uligheden 0,5x2+0,5x-1 ≤ -2x2+8x+a har løsningen [1,2]

Har sat hhv 1 og 2 på x plads og får -6≤a...Er det korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

Nej, det er ikke helt korrekt.

Samler man alle leddene på venstre side, skal man bestemme a, således at uligheden

(5/2)x2 -(15/2)x -1-a ≤ 0 har løsningen [1,2]

Venstre side er forskriften for en funktion, hvis graf er en parabel, der vender grenene opad. Hvis funktionen skal være ≤ 0 netop for x tilhørende intervallet [1,2] , skal funktionen have rødderne x=1 og x=2 . Det vil sige, at der skal gælde

a = (5/2)·12 -(15/2)·1 -1 = -6 , og

a = (5/2)·22 -(15/2)·2 -1 = 10 -15 -1 = -6

så det er opfyldt netop for a = -6.


Svar #2
23. marts 2012 af susubu (Slettet)

Hvad var grunden til, at man kan tillade sig at skrive at a er lig med a = (5/2)·12 -(15/2)·1 -1 = -6....Vi havde jo en ulighed, med a, men nu sættes af lig med noget...? Tak for hjælpen :-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Konstanten a skal jo bestemmes således, at både x=1 og x=2 er rod i 2.-gradspolynomiet på venstre side. Grafen for polynomiet er en parabel, der vender grenene opad, så det er ≤ 0 mellem dets rødder, og det ønskes, at dette interval netop er er intervallet [1,2] . Heldigvis får man samme værdi for a med både roden 1 og med roden 2. Havde dette ikke været tilfældet, ville opgaven ikke have haft nogen løsning.


Svar #4
23. marts 2012 af susubu (Slettet)

Aha, mange tak:-)


Skriv et svar til: Bestem a

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.